Банкеръ Daily

Росен Плевнелиев:

Европредседателството няма да решава националните ни проблеми

Председателството в никакъв случай не поставя тясно национални интереси на масата на европейските ценности. Очакванията на много хора в България, че председателството ще решава някакви тясно национални проблеми, трябва да бъдат разсеяни още отсега. Това заяви експрезидентът Росен Плевнелиев по време на дискусия "Българските идеи за Европа: диалог между НПО сектора и правителството".

"От нас се очаква не да дълбаем по тясно национални проблеми, а да допринесем за общоевропейското бъдеще", обясни Плевнелиев, според когото "сме готови за председателството".

"България може и трябва да допринесе за единството и бъдещето на уникалното семейство на ЕС, Българското председателство идва в момент, в който се случват исторически процеси. За да бъде успешно председателството, трябва да си повярваме, че можем да добавим стойност и да знаем колко високо да вдигнем летвата", коментира още той.

Росен Плевнелиев отбеляза, че вече имаме постижения и даде пример с темата за Западните Балкани. Според него, гледайки назад, няма поводи за ниското ни самочувствие.

"Искаме в резултат на българското председателство на Съвета на ЕС да имаме единна, силна, дигитална Европа", заяви на свой ред министър Лиляна Павлова.

Тя също акцентира върху Западните Балкани, които по думите й са един от основните ни приоритети по време на председателството - тяхната европейска перспектива и ясен план, сигурността и миграцията, свързаността.

Според Лиляна Павлова темата за младите хора също ще е основна за председателството ни. Сред останалите ключови въпроси са единният цифров пазар, енергийният съюз, паричният съюз.

"Европа има нужда от сигурност, стабилност и солидарност, можем да допринесем за това", заяви Павлова.

Във видеообръщение еврокомисарят Мария Габриел отбеляза, че бъдещето принадлежи на една сигурна и свързана Европа, в която има свободно движение на данни, на общоевропейско цифрово пазарно пространство, в което предприемачеството и въображението създават нови работни места, в което икономиката расте.

Габриел отбеляза, цитирана от БТА, че сред нейните приоритети е свободният обмен на данни. През 2020 г. се очаква икономиката на данни да удвои своя обем и да достигне 739 милиарда евро, каза тя. Габриел посочи като едно от предизвикателствата дигиталните умения, защото през 2020 г. 90 процента от работните места ще изискват такива.

Еврокомисарят обърна внимание и на кибератаките и посочи, че гарантирането на сигурността на хората и личните им данни е от ключово значение. Борбата с фалшивите новини също е елемент от тази сигурност, коментира тя и допълни, че и кибератаките, и фалшивите новини са атаки към общоевропейските ни ценности.

Тя отбеляза и въпроса за свързаността като важна част от общата ни сигурност. В момента достъпът до интернет в рамките на Съюза е неравномерен, особено ако сравняваме по-неразвитите райони с големите градове, каза Габриел. Тя коментира, че  свързаността трябва да обхване на само страните от ЕС, но и да подадем ръка на нашите съседи, и отбеляза, че Балканите са и неин приоритет. Решенията, които ще вземем днес, ще определят живота на нашите деца и внуци, смята еврокомисарят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във