Банкеръ Daily

Общество и политика

Европейското бюро на СЗО предупреждава за нови взривове и пикове на Covid-19

проф. Тодор Кантарджиев

За последното денонощие при направени 362 проби в болнични заведения са доказани 24 нови случая на коронавирусна инфекция. С тях общият брой на заразени с Covid-19 у нас става 2235 души. Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб в Министерския съвет.

Той обясни, че тестванията са с 4.5 пъти по-малко от други дни, когато са около 1500 изследвания, тъй като се правят най-вече в трудови колективи, а изминалият ден беше неделя.

Новозаразените са 13 жени и 11 мъже. За денонощието няма заразени деца, като те представляват 6% от общия брой болни с коронавирусна инфекция. От новоконстатираните случаи 14 са от София, но само един от тях е приет за лечение в „Пирогов”. Големият процент на амбулаторни случаи (лекуващи се в домашни условия) показва, че „когато се ползват предпазни средства, спазва се дистанция и хигиенни мерки, заболяването преминава по-леко, защото болният се е заразил с малко вируси. По-тежко би било състоянието му, ако е бил в голяма група от хора, в която имало повече от един заразен”, коментира проф. Кантарджиев.

Новоизлекуваните за денонощието са 14 души, с тях общият брой на преболедувалите Covid-19 става 612 души. През последните 24 часа са починали двама мъже – с придружаващи заболявания – на 77 години и на 69 години.

Сред новорегистрираните заболели има лекар от Пловдив и санитар от „Пирогов”, с което общият брой на случаите с Covid-19 сред медицинския персонал става 242-ма души. „Рискът при медицинския персонал е най-голям, но колегите се научиха да използват предпазните средства” – отбеляза проф. Кантарджиев.

Той коментира и работата на Националната референтна лаборатория. Обясни, че наименованието „референтна лаборатория” далеч не означава, че като си пратил там изследването си, резултатите ще дойдат, когато вече си забравил за него, а че Националната ни референтна лаборатория, следва модела на Института „Роберт Кох” – най-добрият в Германия за контрол и изучаване на инфекциозните заболявания. По нейния модел работят и първите създадени с регистрирането на коронавирусната инфекция у нас лаборатории във Варна и Стара Загора и др. Вече в страната има над 25 лаборатории, работещи с PCR тестове за откриване на коронавирусна инфекция. Нуждата от тях ще се повиши с началото на туристическия сезон, когато ще се постави под изпитание лабораторната мрежа, предупреди проф. Кантарджиев.

Представителят на Националния оперативен щаб посочи, че Европейското бюро на Световната здравна организация предупреждава за възможността от нови взривове и пикове на Covid-19 в някои европейски държави, особено в страните от Източна Европа.

 „Нашият щаб анализира състоянието в страната и на Балканите, но и това предупреждение трябва да се вземе под внимание. За сега мерките у нас работят, но всяко неглижиране е опасно” – предупреди проф. Кантарджиев и отново повтори мерките, които трябва да се спазват: физическо дистанциране, отстояние, да не се събират хора в големи групи, да се предпочитат открити пред закрити пространства, да се поддържа лична хигиена – „културният човек си мие двадесет пъти ръцете дневно”. Проф. Кантарджиев обърна внимание, че ръкавици трябва да се носят непрекъснато само от хора, които работят с пари и с дезинфектанти. „Когато попадне вирусът на ръката, той умира на нея за 10-15 минути, ако тя е топла и важна” – посочи още проф. Кантарджиев.

Накрая той представи данни за ситуацията с Covid-19 в света:

Общият брой заразени е 4771000 души. Общият брой на жертвите е 314000 души. Само за денонощието новозаразените са 54 000 души.

В Съединените щати общият брой на заразени с Covid-19 е достигнал 1.5 млн. души, новите случаи за денонощието са 7538 души, а починалите за последните 24 часа са 219 души.

В Русия общо заразените са 281752 души, починалите са 2600 души, новорегистрирани са 9700 случая, жертвите за денонощието са 94-ма.

В Испания общо заразените са 277000, от тях новите случаи за денонощието са 1214 души.

Във Великобритания за последните 24 часа са регистрирани 3142 нови случая.

В Италия са констатирани 675 нови случая, като с тях общият брой на случаите става 225000 души. Само за денонощието са починали 145 души.

В Германия за последните 24 часа има 382 нови случая, с тях общият брой болни от Covid-19 става 167 000 души.

В Белгия общо случаите на заразени са 55280, от тях през последното денонощие са регистрирани 291 нови случая.

В Швеция общият брой случаи са 30000 души, като само за денонощието са регистрирани 460 нови болни.

В Дания са регистрирани общо 10000 случаи на коронавирусна инфекция, като за денонощието са констатирани 69 нови случая.

На Балканите: В Турция случаите са достигнали 149000 случаи, като за последното денонощие новозаразените са 1362-ма души.

В Румъния има общо 6870 заразени, от тях новите са 167 души.

В Сърбия са регистрирани общо 10 000 случая, от тях за последното денонощие новите случаи са 114 души.

В Гърция са регистрирани общо 2835 заразени, от тях през последните 24 часа новите са 15 случая.

В Северна Македония - държавата, която винаги проф. Кантарджиев обявява като „нашите братя” или „нашата кръв” - за последното денонощие има 30 нови случаи, а общият им брой е 1792-ма души.

Facebook logo
Бъдете с нас и във