Банкеръ Daily

Общество и политика

Европейските потребителски центрове с хъб с информация за правата на потребителите

Нов уебсайт има от днес Мрежата от Европейски потребителски центрове (ECC-Net), eccnet.eu, съобщиха от Европейския потребителски център България, който е част от тази мрежа.

Тя предоставя информация за всички важни въпроси и дилеми за европейските потребители. Например: Какво да направите, когато полетът ни е отменен? Как да избегнете прекомерно таксуване за кола под наем? Къде да получите помощ, когато вашата онлайн поръчка не пристигне? Екип от членове на ECC-Net от Нидерландия, Ирландия, Швеция, Италия, Кипър и Германия са работили заедно, за да създадат хъб с информация за правата на потребителите.

Мрежата на Европейските потребителски центрове, която обхваща 30 центрове,  предлага съвети на европейските потребители относно техните потребителски права и правна защита, когато пазаруват и пътуват в друга държава-членка на Европейския съюз или държава от Европейското икономическо пространство.

Новият сайт дава на потребителите и практически насоки как да упражнявате правата си на потребителите и къде да се обърнете за помощ, когато нещо се обърка.

Всеки от Европейските потребителски центрове и като мрежа подпомагат потребителите, като се опитват да намерят приятелско извънсъдебно решение на спорове между потребители и търговци при трансгранични сделки. Така потребителят е информиран за своите права и получава безплатна експертна помощ на собствения си език, посочват от Европейския потребителски център България.

На eccnet.eu може да се намерят данни за контакт с всички Европейски потребителски центрове в ЕС и избрани страни от Европейското икономическо пространство - Норвегия и Исландия или Обединеното кралство.

Центровете предлагат безплатна и индивидуална информация, съвети и съдействие на потребители, които имат проблеми с трансгранични сделки в друга държава от мрежата.

Европейският потребителски център се съфинансира от Европейската комисия и от българското правителство.  Центърът в България е към Комисията за защита на потребителите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във