Банкеръ Daily

Елеонора Митрофанова:

Eвропейските политици готвят енергийна катастрофа

Руският посланик у нас Елеонора Митрофанова предупреди, че европейските политици готвят енергийна катастрофа, като доброволно се отказват от руския нефт и газ.

"Обикновеният европеец дълго ще усеща разрушителните последици от тази глупост", посочва Митрофанова.

Тя повтаря казаното по-рано от говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, че сделките с руското "синьо гориво" ще се плащат в рубли. Това се отнася до неприятелските държави, включително България, се посочва в изявлението.

Броят на руските дипломати у нас, обявени за „персона нон грата", "неприятно изумява с мащаба си". Този враждебен демарш скоро ще получи реакция, адекватна за новия дух на двустранните отношения, заявява Елеонора Митрофанова.

С любопитство наблюдаваме зачестилите призиви на българските първи лица напълно да се откажат от руските енергоносители, както и странни обвинения спрямо нас в отприщване на една "газова война“. Това коментира Руският посланик Елеонора Митрофанова на редовния си брифинг.

"Не разбираме в какво се изразява тя, когато Русия доставяше и продължава да доставя енергийни ресурси според договорите в пълен обем'', допълни тя.

Митрофанова обеща и ответна реакция на решението да се изгонят руски дипломати от България. Тя нарече това свеждане "до минимум целият спектър на руско-българските отношения."

Руският посланик предрече и енергийна катастрофа при отказ от руски нефт и газ от страна на Европа. 

"Ние неведнъж сме казвали, че като доброволно отказват от руските нефт и газ, европейските политици готвят за страните си енергийна катастрофа, след която ще споменават днешната ценова криза като празник. Един обикновен европеец още дълго ще усеща разрушителни последици от тази глупост. Ще му стане все по-трудно да пазарува, да зарежда колата и да плати по сметките", коментира Митрофанова.

Според нея гражданите на страните, чиито лидери разглеждат възможността за отказ от руските енергийни ресурси, трябва да бъдат добре информирани за това доколко ще се намали качеството на живота им "при толкова безотговорни действия".

"С оглед на безотговорната финансова политика на страните-емитенти на отделни валути според своите задължения, сделките с руското синьо гориво сега ще се извършват в рубли. Новият ред на разплащане се отнася до страните, влизащи в списъка на неприятелски за Русия държави, включително до България'', каза тя. 

Митрофанова коментира и изгонването на руски дипломати от страната ни.

"Преди дни българското МВнР за пореден път обяви за изгонване дипломати на посолството. Броят на колегите ни, обявени за персона нон грата, неприятно изумява с мащаба си. Тази поредната агресивна стъпка я разглеждаме не иначе като ясно обозначеното намерение на официална София да се сведе до минимум целият спектър на руско-българските отношения. Този враждебен демарш в скоро време ще получи съответна оценка и адекватна за новия дух на двустранните отношения реакция", коментира Митрофанова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във