Банкеръ Weekly

Общество и политика

Европейските либерали не искали Пеевски

Европейските либерали, към които се причислява ДПС, са против кандидатурата на Делян Пеевски за депутат в Европейския парламент, съобщава EurActiv. Оказва се, че лидерът на парламентарната група на Алианса на европейските демократи и либерали (АЛДЕ) и кандидат за председател на Европейската комисия Ги Верхофстадт не е успял да убеди ДПС да не номинира Пеевски за член на Европейския парламент. Пеевски е втори в листата на Движението и това почти му гарантира място в Европарламента, тъй като се очаква партията да изпрати трима свои представители.

От изданието съобщават още, че Верхофстадт опитал да убеди лидерите на ДПС да не създават напрежение с номинацията на 33-годишния бизнесмен. Той е направил такова съобщение както в директен разговор с водача на листата на ДПС Филиз Хюсменова, която е настоящ евродепутат и член на бюрото на АЛДЕ, така и в телефонен разговор с лидера на ДПС Лютви Местан.

Брюкселското издание припомня за протестите, които избухнаха заради избора на Делян Пеевски за председател на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) и които продължиха дълго след оттеглянето му от поста.

В България Пеевски е възприеман като символ на "сенчестата власт, докарала българите до мизерия и разрушила репутацията на страната", посочва още EurActiv. От там допълват, че въпреки че по документи той няма имоти, се приема, че контролира икономически интереси и силна медийна група, която води "мръсна война" срещу политическите си опоненти.

Верхофстадт казва, че ако Пеевски бъде избран, той не може да разчита на постове, а ще бъде третиран като "депутат от задните редици". "Ако това, което той е иска, е имунитет може да се получи, но известност няма да му бъде дадена", обяснява източник на EurActiv от АЛДЕ. Либералната група в ЕП има горчив опит с друг евродепутат с провалена репутация - Виктор Успакич – бизнесмен, милионер и бивш министър на икономиката на Литва.

"Такива депутати – като Успакич и Пеевски, за съжаление, не ни позволяват да критикуваме другите групи за техните евродепутати", казват източниците на EurActiv.

Кандидатурата на Пеевски за евродепутат беше разкритикувана и от висши представители на ПЕС и на ЕНП. Лидерът на БСП Сергей Станишев, който оглавява и европейската левица, обаче се дистанцира от позицията на ПЕС и защити издигането на Пеевски, призовавайки да не се истеризира.

Facebook logo
Бъдете с нас и във