Банкеръ Daily

Общество и политика

Европейските либерали: Да се изключат националистите от властта в България

Да бъдат изключени националистите от властта в България. Това поискаха европейските либерали  – АЛДЕ, по време на форума си, който продължава втори ден в София.  Причината е позицията на "Атака" в подкрепа на анексирането на Крим и тази на ВМРО срещу приемането на Сърбия в Европейския съюз заради провокация към българите в Западните покрайнини.

"Вчера нападнах "Атака" защото не е отговорно такава партия да е в управлението", обяви Ханс Ван Баален, президент на АЛДЕ. 

Председателят на партия АЛДЕ каза също, че София е много повече от европейски град - София е градът на либерализма. Той припомни, че на вчерашната пресконференция в българския парламент е "атакувал" партия "Атака". Ще продължавам да го правя, защото не е отговорно такава партия да е в управлението, допълни той. 

"При участие на националисти във властта чуваме тревожни изявления от Крим и се получи декларацията на другите им партньори за присъединяването на Западните Балкани в ЕС като приоритет. Че Сърбия не трябва да е част от ЕС се твърди в декларация на партия, която има вицепремиер", коментира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

"Приоритет за ДПС е превръщане на Европа и Балканите в зона, свободна от популизъм, национализъм и радикализъм. ДПС е категорично против идеята за Европа на различни скорости. ДПС е за интеграцията на Балканите на основата на българския етнически модел", каза още Карадайъ. 

"Ще се противопоставим на всички антидемократични практики. Ще работим за включването на активните и свободни граждани в процеса на формиране на управленски решения и тяхното реализиране", каза той. Когато ситуацията в световен план е рискова и опасна, ние трябва убедено и категорично да отстояваме демокрацията и мира, каза още Карадайъ. 

От името на националистите реагира евродепутатът Ангел Джамбазки (ВМРО).

„Защо се случват тези истерии, защото ДПС е извън властта и обществените поръчки, загива, разпада се. Оценката на президента на АЛДЕ не означава нищо за нас, защото тя е основана на лицемерие”, каза Джамбазки.

От "Атака" ще отговорят утре на тази призив на европейските либерали. 

Акцент в работата на Съвета на АЛДЕ е изготвянето на проект на Манифест за предстоящите европейски избори през 2019 г. Това е първото формално събиране на европейските либерали във връзка с подготовката на документа. Очаква се финалният вариант да бъде готов в края на тази година.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във