Банкеръ Daily

Андрей Живков:

Европейските цели за климата изискват адекватно подпомагане

Идеалната надеждна и безвъглеродна енергийна система на бъдещето включва възобновяеми енергийни източници, базови мощности и съоръжения за съхраняване на енергия.

Това заяви при откриването на дискусията на тема "Енергетика" в рамките на бизнесфорума, съпътстващ срещата на върха на инициативата "Три морета" в София, служебният министър на енергетиката Андрей Живков.

Според него обаче, ограниченият капацитет на системите за съхранение към момента налага по-гъвкав модел. Живков отбеляза, че трябва да се работи за повишаване на енергийната ефективност, развитието на възобновяеми енергийни източници и на ядрена енергия като базова мощност, а природният газ да е преходно гориво и гориво за балансиране.

"Постигането на европейските цели в областта на климата изисква адекватно подпомагане от европейските механизми и възможност за достъп до финансови инструменти за реализиране на прехода. Инвестиционният фонд "Три морета", който е икономическото измерение на инициативата и финансов механизъм за реализирането на енергийни проекти в региона, може да се разглежда като инструмент, който да допълва тези европейски механизми", изтъкна служебният министър на енергетиката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във