Банкеръ Daily

Общество и политика

Европейският съюз не иска мигрантски центрове по границите

S 250 b5cc66cd 4d1f 4096 bb4a 1bd8af82d77c
S 250 a10f6443 8668 49c1 98f8 9f54c38a1db0
S 250 45bbfc6e ba6a 414f 8c48 60249b81d55b
S 250 a7c3c40c 5626 460b 9785 ea91c781b2b5

Никой не иска да има големи центрове за мигранти по границата. Това заяви европейският комисар по вътрешни работи Илва Йохансон, която бе на работна среща в Народното събрание с депутати от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, Комисията по външна политика, Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове и Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства.

Основната тема на разговорите бе политиката на ЕС за миграцията и убежището. Еврокомисарят обеща да търси прагматични решения. Тя иска да се запознае с това какви са географските реалности пред страните членки.

Пред народните представители Йохансон обясни, че води разговори с всички държави членки във връзка с подготвянето на новия Пакт за миграция и убежище и уточни, че ще се търси консенсусът, който да даде възможност за управлението на миграционния процес. Тя добави, че е загубено доверието между държавите от Алианса по въпроса с миграцията и нейната задача ще бъде да "отблокира ситуацията".

Еврокомисарят посочи, че трябва да има задължителна солидарност между страните в рамките на Съюза. И допълни, че трябва да се търси вариант, при който мигрантите да се връщат по-бързо, защото голяма част от тях не са бежанци.

По време на срещата председателката на външната комисия Джема Грозданова подчерта, че не може да има гъвкава солидарност за държави, които са далеч от външните граници, а от нас да се изисква постоянна отговорност. Според нея в темата за новия пакт ще се повдигне отново въпросът за центрове за мигранти по външните граници на Съюза. "За нас по-добрият вариант е центровете за мигранти да бъдат по-близо до страните на произход, отколкото до външните граници. България по-скоро очаква едно подпомагане от държавите, които не са в близост, както и подобряване на политиката за връщане", каза Грозданова.

Красимир Ципов от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред подчерта, че трябва да се намери баланс между отговорност и солидарност. "Това ново предложение ще цели този консенсус, но то да не е за сметка на държавите на предна линия", каза той.

Председателят на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове Драгомир Стойнев изтъкна, че Пактът за миграция трябва да получи нужното финансиране.

"Никой не иска да има големи центрове за мигранти по границите, това е контрапродуктивно. Ако можем да връщаме мигранти по-бързо, това би било много добре. Няма да бъдат приети квоти за презаселване, доброволна солидарност няма да бъде приета, трябва да има задължителна солидарност. Трябва да се търси решение за държавите под натиск", каза в отговор на въпросите на българските депутатите Илва Йохансон. Тя цитира данните, според които за миналата година 140 000 души нелегално са прекосили границите на ЕС, но през 2019 г. има и 700 000 молби за получаване на убежище.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във