Банкеръ Daily

Общество и политика

Европейският парламент подкрепя присъединяването на България и Румъния към ЕС

Писалката, с която президентът Георги Първанов подписва договора за присъединяването на България към ЕС на 25 април 2005 г. (днес е в Националния исторически музей, София).

На днешния ден през 2005 г. Европейският парламент гласува с мнозинство в подкрепа на подписването на Договора за присъединяване на България и Румъния към Европейския съюз, който влиза в сила от 1 януари 2007 година.

В същото време той променя и няколко клаузи, първоначално съгласувани от Договора от Ница. Той е подписан на 26 февруари 2001 година. Влиза в сила на 1 февруари 2003 година. Внася нови изменения в Договора от Маастрихт и Римските договори, като реформира институционалната структура на ЕС, за да осигури ефективното ѝ функциониране и при бъдещото източно разширение. 

Поддръжници на Договора от Ница твърдят, че той внася необходимата на тромавите европейски механизми регулация, както и гъвкавост в процеса на вземане на решения, необходими за безпроблемното бъдещо разширяване на ЕС към страните от Централна и Източна Европа - Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния, България. Следователно, както още смятат поддръжниците, Договорът от Ница изиграва жизненоважна роля за европейската интеграция и бъдещото развитие на бившите сателити на СССР - страните от т.нар. Източен блок.

На 13 април 2005 г. Европейският съюз одобрява подписването на присъединителните договори за България и Румъния, де факто потвърждавайки присъединяването им към Евросъюза. Парламентът гласува за присъединяването на Румъния с 479 „за“, 93 „против“ и 71 „въздържали се“. България получава малко по-позитивен вот с 522 „за“, 70 „против“ и 69 „въздържали се“.

Договорът е подписан на тържествена церемония на 25 април 2005  г. в Люксембург. Той е ратифициран от всички страни членки на Европейския съюз и влиза в сила на 1 януари 2007 година. От българска страна Договорът за присъединяване е подписан от президента Георги Първанов, министър-председателя Симеон Сакскобургготски, министъра на външните работи Соломон Паси и министърът по европейските въпроси Миглена Кунева.

Договорът за присъединяване от 2005 променя:


  • Договара от Рим (учредяващ Европейската общност),

  • Договора за създаване на Евратом

  • Маастрихтския договор (учредяващ Европейския съюз),

както и други договори, образуващи сегашната правна рамка на Европейския съюз.

Българският парламент ратифицира Договора за присъединяване към ЕС на 11 май 2005 година. Той получава 231 гласа "за", 1 депутат е против, а 2 са се въздържали.

Facebook logo
Бъдете с нас и във