Банкеръ Weekly

Общество и политика

Европейската столица на културата пред провал

Кметът Иван Тотев (вдясно) показва рекламно одеало с логото на Пловдив 2019.
S 250 cbd4b9e1 6223 49ec b35f b6bb562a78b5

Пловдив, който тази година ще бъде Европейска столица на културата заедно с италианския град Матера, ще посрещне гостите си с разкопан централен площад. Откриващото събитие ще е на 12 януари със спектакъла "Ние сме всички цветове". За да се изгради огромната сцена обаче, беше затворена част от бул. "Цар Борис Трети Обединител", което предизвика страхотни задръствания и транспортен хаос.

Освен артистите  на сцената ще се качат и политически фигури. Засега е потвърдено присъствието на еврокомисаря Мария Габриел, на председателя на парламента Цвета Караянчева, на вицепрезидента Илияна Йотова. Поканен е и премиерът Бойко Борисов, но още не е ясно дали ще присъства.

"Кметът на Пловдив излъга собствените си избиратели и носи пряко отговорността за унизителното състояние, в което градът поема домакинството на най-значимото културно събитие в цялата нова история на страната ни - разкопан и без нито един завършен проект от културната инфраструктура", обяви в своя позиция местната организация на партия "Движение Да, България". За провала на начинанието и това, че градът прилича на строителна площадка, хората на Христо Иванов основно обвиняват Иван Тотев като кмет и председател на управителния съвет на Фондация "Пловдив 2019".

Градът под тепетата бе официално утвърден за Европейска столица на културата на редовно заседание на Съвета на министрите на Европейския съюз на 19 май 2015-а, но международното жури обяви своя избор още на 5 септември 2014 година. Според финансовата рамка, с която Пловдив спечели битката със София, Велико Търново и Варна, той трябва да организира инициативата с около 70 млн. лева. От тях 20 млн. са целева субсидия от републиканския бюджет. Според активистите от "Да, България" Тотев е имал на разположение повече от четири години, в които е можел не просто да реализира поетите ангажименти за изграждане на културна инфраструктура, а да използва този исторически шанс, за да остави забележителен отпечатък в градската среда, като например надгради изумителното архитектурно наследство, което притежава най-красивият български град.

"Тези четири години обаче бяха безотговорно пропилени. След спечелването на титлата постепенно бяха прогонени всички професионалисти, които реално допринесоха за успеха на Пловдив в това състезание. Не беше чуто нито едно от многобройните ни публични предупреждения, че бездействието ще доведе до този шокиращ резултат, на който всички сме свидетели днес", се казва още в позицията на "Да, България". И кратката, но пък за сметка на това многомилионна заря за откриването нямало да скрие строителната площадка, в която се посрещат гостите.

Пловдивски медии припомниха едно изказване на Иван Тотев, направено през лятото на 2017-а  по повод на сериозните съмнения, че реконструкцията на централния градски площад, под който се намира форумът на древния Филипопол, няма да е приключила изцяло през 2019-а. "Фактът, че през 2019 г. още се работи по ремонта на площад "Централен" и по разкопките, ще е една от атракциите на Пловдив като Европейска столица на културата", бяха тогава думите на кмета. Е, явно са се оказали пророчески.

Всъщност година и половина по-късно ремонтът на самото площадно пространство още не е започнал - работи се по подстъпите към него и близкия автомобилен подлез. В строеж е и новата галерия на ул. "Гладстон", тепърва ще започва преобразуването на някогашния магазин Детмаг в изложбена площ, същото се отнася и до сградата на Градската художествена галерия в Стария град. С други думи, по логиката на градоначалника  атракции за гостите на Пловдив ще са много.

На всичко отгоре Тотев се дразни от отправените критики. "Всичко, което се говори в последните седмици за Европейска столица на културата, ще иде в канала на историята. Ще останат приятните емоции и всичко, което ще се случи в следващата една година. Ще остане и средата, която ще променим. Лодката на критиците потъва рязко и видимо и всички, които критикуват, трябва да скочат от другата страна. Пловдив ще остане завинаги Европейска столица на културата. Привилегия за нас е, че имаме възможността да реализираме този проект", отговаря кметът по адрес тези, които предричат фиаско и излагация.

Колкото до избора на място за 30-метровата сцена, изградена за откриващия спектакъл, той обясни, че нямало друго подходящо, където да се съберат 50 000 души. "Това, което предстои, не е просто един концерт, а нещо много по-голямо. Тази сцена вече е емблема и ще бъде запомнена дълго време, дори с всички шеги и закачки около нея", допълни Тотев. Според него за шоуто на 12 януари се очакват поне 30 000 души. Те ще са разположени в двете посоки на бул. "Цар Борис Трети Обединител". Подготвени са 15 000 одеяла и още толкова шала за присъстващите. Те са с логото на Пловдив 2019 и хората ще могат да си ги запазят като сувенири. От местната организация на ВМРО пък обявиха, че ще раздават български знамена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във