Банкеръ Daily

Общество и политика

Европейската сметна палата подкрепи председателството ни

Европейската сметна палата  изрази пълна подкрепа и даде висока оценка на програмата и приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС през първите 6 месеца на тази година, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Това стана по време на работна среща на министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова с Колегиума на Европейската сметна палата в Люксембург. Това е институцията, която одитира европейския бюджет и контролира всеки цент от общия финансов план на 28 държави членки да бъде инвестиран и харчен по прозрачен и целесъобразен начин.

Павлова отговори на всички въпроси, които представителите в Колегиума на всяка държава-член на ЕС повдигнаха относно вижданията ни и ролята в дебата за бъдещата многогодишна финансова рамка, Кохезионната политика, сигурността и общата селскостопанска политика.

Преди това министър Лиляна Павлова проведе среща с председателя на ЕСП Клаус-Хайне Лене и българският член на Колегиума на ЕСП Илиана Иванова. Тя получи одобрение на заявката, че Българското председателство ще е максимално отворено към гражданите на ЕС.

„Благодаря на министър Лиляна Павлова за убедителното представяне на приоритетите на българското европредседателство! Нейното посещение днес е отличен пример за сътрудничество между европейските институции, за повече прозрачност и отчетност на европейския бюджет. Приветствам фокуса в приоритетите за бъдещето на кохезионната политика и подкрепата за младите хора! Успех на целия български екип пожелаха и всички мои колеги днес в Люксембург!“. Това каза след срещата Илиана Иванова, българският член на Колегиума на ЕСП, която сподели впечатленията от срещата с министър Павлова и във Фейсбук.

Програмата на министъра в Люксембург продължи със среща с управляващия директор на Европейския механизъм за стабилност Клаус Реглинг и генералния секретар Калин Янсе. Разговорите по приоритетите на Българското председателство във финансовия сектор ще продължат в София през март и април, когато ще се проведат Конференцията за многогодишната финансова рамка и заседанието на финансовите министри ЕКОФИН.

Министърът за Българското председателство Лиляна Павлова е на двудневно работно посещение във Великото херцогство, по време на която се срещна с представители на различни финансови институции на Европа, включително и българи, които работят за Европейската инвестиционна банка, Европейския механизъм за стабилност и Европейския инвестиционен фонд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във