Банкеръ Daily

Президентът Румен Радев:

Европейската перспектива на Западните Балкани е приоритет

Разширяването на Европейския съюз трябва да е основано на постигането на устойчиви резултати в изграждането на добросъседски отношения на Балканите и това следва да е необратим процес във времето. Това заяви държавният глава Румен Радев, който днес се срещна на „Дондуков“ 2 с министъра на външните работи на Португалската република Аугущо Антуш Силва и европейския комисар по съседство и разширяване Оливер Вархеи. 

В срещата участва и министърът на външните работи Светлан Стоев.

Възможните подходи за ускоряване на процеса на европейска интеграция на страните от Западните Балкани бяха във фокуса на разговора.

Румен Радев подчерта забележителния прогрес в европейския дневен ред, постигнат в рамките на португалското председателство на Съвета на ЕС и открои усилията на европейските институции за още по-тясното приобщаване на Западните Балкани към Обединена Европа. България е отговорен член на ЕС и ще продължи да подпомага кандидатите за присъединяване към Съюза да изпълнят Копенхагенските критерии за членство и да утвърждават принципите на добросъседство и спазването на човешките права, които са в сърцевината на европейското сътрудничество, посочи президентът.

„За България европейската перспектива на Западните Балкани и разширяването на ЕС са безспорен приоритет“, подчерта още държавният глава и добави, че за постигането на ефективни резултати за страните, кандидатстващи за членство в ЕС, най-важен е прекият и открит диалог. “Затова ние искаме да видим не декларации, а ясни гаранции за нашата национална сигурност и за нашите национални интереси”, посочи още Румен Радев.

На срещата бяха подчертани и отличните двустранни отношения между България и Португалия, израз на които е и предстоящото посещение на президента на Португалската република Марсело Ребело де Соузапрез месец юни у нас. 

Служебният премиер Стефан Янев също потвърди българската позиция по отношение на европейската перспектива на Северна Македония, като обърна внимание, че до момента не може да се очертае положителна тенденция по отношение на преодоляването на ключовите противоречия. Янев е подчертал необходимостта спорните въпроси да бъдат решени, тъй като темата е изключително чувствителна и националнозначима. 

Премиерът е разговарял и с посланика на Великобритания Роб Диксън по темата за европейската перспектива на Северна Македония. 

Еврокомисарят по разширяването и първият португалски дипломат посетиха и Скопие, като на летището бяха посрещнати от външния министър на Северна Македония Буяр Османи. Двамата имаха работен обяд с премиера Зоран Заев, с вицепремиера Никола Димитров и с първия дипломат Османи. Президентът Стево Пендаровски се срещна само с португалския външен министър. След срещите в писмено съобщение Зоран Заев заявява, че има добра основа за отстраняване на пречките за начало на преговори с решение, което не противоречи на въпросите за идентичността на македонците и което ще е приемливо и за България. 

Същевременно върховният комисар на Европейския съюз по външна политика Жозеп Борел написа в блога си, че и Албания, и Република Северна Македония очакват свикване на първите междуправителствени конференции през юни, с което да започне и процесът на преговори за еврочленство

Facebook logo
Бъдете с нас и във