Банкеръ Daily

Общество и политика

Европейската перспектива на Западните Балкани е най-силният стимул за реформи в региона

Българското председателство на Съвета на ЕС ще се стреми да постигне осезаеми и практически резултати за страните в региона на Западните Балкани, без да създава нереалистични очаквания и следвайки принципа на собствените заслуги. Това каза заместник-министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Моника Панайотова, която днес взе участие в дискусия на тема „Европейска перспектива пред Западните Балкани“, организирана от Представителството на Европейска комисия в България“. Гост на дискусията беше също и Кристиян Даниелсон, ръководител на Генерална дирекция „Политика за съседство и преговори за разширяване“ на Европейската комисия.

„Дневният ред на Европейския съюз по отношение на страните от Западните Балкани е дневен ред за реформи. Реформите означават ефективна администрация, която работи за гражданите; образование, което спомага за увеличаване на конкурентоспособността; икономика, която подкрепя растежа и заетостта; и върховенство на правото, което функционира в защита на справедливостта и доброто управление“, каза още Моника Панайотова.

Заместник-министър Панайотова припомни думите на Великата дама на Франция и Европа, Симон Вей, от нейната автобиографична творба „Един живот“, която пише, че „след Втората световна война половината от европейския континент е имал възможност да живее в режим на свобода, докато желязната завеса е падала над другата половина на Европа. Нека бъдем откровени: ние се възползвахме от тази свобода, без много да ни е грижа за това какво става там и без действително да се чувстваме солидарни със злата участ на другите. Когато историята ни даде възможност за това, немислимо бе да не отворим вратите на Европейския съюз пред тези страни”. Перспективата за членство е това, което поддържаше Централна и Източна Европа в посоката на стабилността и демокрацията. Без него, призраците на историята лесно можеше да бъдат възродени, посочи още заместник-министър Панайотова.

България добре разбира предизвикателствата и възможностите, които произтичат от специфичното географско разположение на региона, в който се срещат Изтокът и Западът, на историческия кръстопът на обмен и междукултурен диалог. „В тази връзка Българското председателство изхожда от дълбокото убеждение, че просперитетът, развитието и стабилността на европейския континент са свързани с просперитета и стабилността на региона на Западните Балкани. Благодарение на взаимодействието с Европейския съюз целият регион е постигнал напредък, който би бил немислим само преди няколко години. Затова държавите от Западните Балкани имат нужда да виждат, че Европейският съюз е и продължава да бъде последователен в своята подкрепа за тяхната европейска перспектива в съответствие с техните усилия за реформи“, посочи още заместник-министър Моника Панайотова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във