Банкеръ Daily

Румен Радев:

Европейската перспектива на РСМ няма алтернатива

Президентът Румен Радев участва в Националната конференция "Европейска перспектива за добросъседските отношения между България и Северна Македония". Форумът се състои под патронажа на държавния глава в деня, когато се отбелязват 119 години от гибелта на големия български революционер Гоце Делчев.

"Днешната конференция надхвърля измеренията на българската външна политика", заяви Радев и напомни на присъстващите, че благодарение на тях се поддържат искренни отношения с РСМ.

"Убеден съм, че европейската перспектива на Република Северна Македония няма алтернатива. Убеден съм, че рано или късно желанието на хората от двете страни ще доведе до отпадане на изкуствените настроения. Разбира се, за да се случи това има много работа", каза държавният глава. 

Той подчерта, че в момента сме изправени пред дилема: "Как да направим така, че възможно най-бързо да започнат преговорите, да дадем съгласие за начало на преговори на РСМ за интеграция в ЕС, като в същото време поставим ясна бариера пред войнстващия македонизъм, защитим правата на македонските българи и отстоим нашата история, култура и идентичност".

Президентът поясни, че в момента се вихри антибългарска кампания в съседната ни държава. "Използват се всякакви механизми за лобиране и натиск върху България за компромиси. Скандалното преброяване открои дълбоките проблеми с македонските българи", посочи той.

"На тази конференция трябва да изясним защо и с какво се спомогна да се случи това", смята Радев.

"Ясно е, че не всичко е черно и бяло", поясни той. 

"Като президент на Република България не мога и няма да направя компромис с правата на българските граждани в РСМ", каза държавният глава и добави, че компромис няма да прави и с историята ни. "Няма как да се съгласим с кражбата на историята, с нейната подмяна", допълни президентът.

Той сподели, че е абсолютно недопустим е и езикът на омразата, който се използва в съседката ни спрямо българите.

"Големията въпрос е кога България ще даде съгласие за начало на преговорен процес. Винаги съм твърдял, че това трябва да стане след промяна в частта на Конституцията на РСМ за правата на бългрските граждани там", каза Румен Радев. По думите му  е редно да бъде вписана една единствена думичка - българи.

"Изказванията, че липсват 2/3 от мнозинството в парламента - извинявайте, ако мнозинството в парламента нямат желание да приемат Копенхагенската конвенция за правата на човека, то тогава за какво говорим?", запита дъражвният глава.

"България не действа от позицията на силата", напомни той и поясни, че действа от позицията на истината. "Изумително е как български интелектуалци от сутрин до вечер се кълнат в европейските ценности. Същите интелектуалци, които не дават и косъм да падне и отричат да са върли комунисти, всъщност подкрепят идеите на комунистическия интернационал", каза още Радев.

Думата взе и вицепрезидентът Илияна Йотова."В последните години пропиляхме много възможности, българската политика и българската позиция можеше да бъде много по-активна на всяка ниво", каза вицепрезидентът. 

Тя заяви, че е недопустимо колко години след промените ние да нямаме културен институт в Македония. "Какво не ни достига? Може би, защото културата ни не е основна цел", заяви тя.

Йотова настоя, че може би с т.нар. нежна дипломация, ще успеем там, където досега не сме. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във