Банкеръ Daily

Румен Радев:

Европейската перспектива на РСМ е от огромно значение за нас

Искам да отправя ясно послание - че европейската перспектива на Република Северна Македония за нас е от огромно значение. Ние сме длъжни да направим така, че нашите хора да имат своето общо европейско бъдеще и да могат да общуват много по-свободно помежду си. Това каза президентът Румен Радев в началото на пленарните разговори на срещата на "Дондуков" 2 с министър-председателя на Република Северна Македония (РСМ) Зоран Заев, който е на посещение у нас.

По този път остават и някои нерешени въпроси, каза президентът. "За нас е много важно да имаме диалог, и аз ви приветствам за това, че вие сте тук за открит, конструктивен диалог. Очаквам в тази връзка възможно най-скоро да имаме и посланик на Република Северна Македония в София", добави държавният глава, който изрази надежда за "така необходимия прагматичен подход" с конкретни, устойчиви, необратими резултати, които да доведат до започване на преговори за членство на РСМ в Европейския съюз. Той изрази надежда да се създаде среда, в която младите хора в България и Северна Македония да имат възможност за много по-близки и приятелски връзки и да градят бъдещето си заедно, без да имат предразсъдъци.

„Приветствам Ви за това, че сте тук за открит диалог. Очаквам най-скоро да имаме и посланик на Република Северна Македония в София". С тези думи президентът на България се обърна към македонския президент Зоран Заев по време на срещата им.

"Северна Македония за нас е най-близката, важна и приятелска страна", каза на пресконференция Румен Радев. „Радвам се да се видим за втори път в рамките само на една седмица. Република Северна Македония за нас е най-важната, близка и приятелска страна. Развитието на двустранните ни отношения за нас е от изключителна важност. Това от своя страна изисква регулярни контакти, диалог и сътрудничество", допълни той.

"За съжаление, през последните години тези отношения попаднаха в задънена улица, диалогът беше замразен, а това безспорно се отрази и на перспективата на вашата страна за начало на преговори за членство в ЕС. До известна степен това се дължи и на факта, че Договорът за добросъсъедство, приятелство и сътрудничество, който беше подписан с предишното българско правителство през 2017 г., нямаше конкретни обвързващи условия и срокове. Това даде възможност за променливи тълкувания и действия“, изтъкна още държавният глава. 

Президентът използва възможността, за да благодари на северномакедонския си колега Стево Пендаровски, с когото наскоро бяха на съвместна визита в Рим. „Благодаря за неговото приятелство, мъдрост и лидерство. Съвместната ни визита в Рим и отдаването на почит към делото на светите братя Кирил и Методий демонстрира нашата взаимна воля и сигнал към нашите граждани за сътрудничество, приятелство и разбирателство. Обнадежден съм, че този позитивен дух вече е и на ниво правителство“, каза Радев. 

Държавният глава посочи, че оценява усилията на Зоран Заев да води целooбхватен диалог с политическите партии и институциите в България.
„Вие сте политик и знаете, че в период на предизборна кампания понякога партиите могат да обещаят повече, отколкото могат да постигнат впоследствие. Много се радвам, че сте в София, за да започнем диалог, който бързо да ни доведе до устойчиво решение“, обърна се Радев към северномакедонския премиер.

Срещата между българския президент и премиера на РС Македония Зоран Заев се проведе на "Дондуков" 2.

От изложението на държавния глава става ясно, че в разговорите ще бъде засегната темата за даряване на анти-ковид ваксини от България на Северна Македония. А също и, че ще бъде предложено деца от РСМ ще летуват у нас по програмата за безплатните почивки за ученици.

Facebook logo
Бъдете с нас и във