Банкеръ Daily

Общество и политика

Европейската комисия обяви обществена консултация за медиен закон

Европейската комисия публикува открита обществена консултация за предстоящия Европейски законодателен акт за свободата на медиите.

Това се прави по инициатива на председателя й - Урсула фон дер Лайен, след като тя говори за необходимостта от подобен акт в своя реч за състоянието на Съюза през 2021 година. Целта е да се запази плурализма и независимостта на медиите на европейския вътрешен пазар.

Тази консултация следва поканата за представяне на мнения, публикувана на 21 декември 2021 г., в която се очертават основните цели на инициативата, възможните варианти и въздействия.

Целта на консултацията е да се съберат мнения по най-важните въпроси, засягащи функционирането на вътрешния медиен пазар, включително различните видове намеса в медиите, както и икономическите тенденции. Консултацията обхваща три основни сфери, отнасящи се до медийните пазари:

- първата е съсредоточена върху прозрачността и независимостта (като например контрол върху сделките на медийния пазар, прозрачност на собствеността върху медиите и измерване на аудиторията);

- втората – върху условията за доброто им функциониране (по-конкретно представяне на обществеността на множество гледни точки, медийни иновации на пазара на Европейския съюз);

- третата – върху справедливото разпределение на държавните ресурси (тук става дума за независимостта на обществените медии, прозрачността и справедливото разпределение на държавната реклама).

От Европейската комисия уточняват, че очакват и коментар от Групата на европейските регулатори за аудио-визуални медийни услуги (ERGA), които също работят по законодателния акт.

Очаква се предложението да бъде представено от Комисията през третото тримесечие на 2022 година.

Всички заинтересовани страни могат да изразят позицията си до 21 март 2022 г. на портала „Споделете мнението си“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във