Банкеръ Daily

Общество и политика

Европейците ще похарчат 200 млрд. евро през късното лято, твърди евродепутат

Препоръките на Европейската комисия нямат правно обвързващ характер, но с тях се въвеждат принципи за безопасно възстановяване на туристическата услуга. Европейците ще направят около 400 млн. пътувания и ще похарчат около 200 млрд. евро през късното лято и от нас зависи дали ще можем да се включим в част от този туристически сезон. С това, което предлага Ананиев, само по един административен и забранителен път да вкара българските туристи по нашето Черноморие, каузата е обречена на неуспех“. Това коментира пред БНР евродепутатът от ПЕС Петър Витанов. Според него в България всичко се прави половинчато.  

„Очаквам в общ европейски план по-координирано и по-бързо взимане на решение и по-бързо отпадане на част от рестриктивните мерки, свързани със свободата на придвижване“, посочи той.

Ако се забавим с предложенията за многогодишна финансова рамка, част от европейските програми ще останат без финансиране... В процес на получаване сме на около 3 млрд. евро. Една част от тях са от неусвоени средства, но може да бъдат използвани за възстановяване на здравните и социалните системи на страните членки, което беше глътка въздух, особено в началото на Covid-кризата“, допълни Витанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във