Банкеръ Daily

Общество и политика

Европарламентът уличи Гешев и ГЕРБ в лъжа

Заседанието на Групата за наблюдение на демокрацията принципите на правовата държава и основните права от 28 август е било организирано по собствена инициатива на групата и е било фокусирано върху последните събития в България във връзка с демокрацията, принципите на правовата държава и основните права, по-специално свободата на медиите, независимостта на съдебната система и разделението на властите. Това се казва в позиция, разпространена от пресцентъра на Европейския парламент, която на практика опроверга информация, разпространена от българската прокуратура и управляващите от ГЕРБ.

В деня на провеждането на заседанието пресцентърът на прокуратура публикува съобщение, в което бе посочено, че: "Дискусията е организирана от Европейския парламент по предложение на главния прокурор Иван Гешев за обсъждане на актуалните предизвикателства пред Прокуратурата на Република България в контекста на засилен политически и медиен натиск".

На сайта на ГЕРБ пък бе качен коментар на евродепутата Емил Радев по повод закритото заседание на мониторинговата група. Радев е цитиран да казва следното: "Евродепутати са осъдили използването на бесилки, ковчези и чували за трупове по време на протестите в България. Позицията е била изразена на заседанието на подкомисията за върховенството на закона към комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент, на което е разгледана ситуацията по върховенството на закона в България".

В отговор от Групата за наблюдение на демокрацията принципите на правовата държава и основните права заявяват, че няколко участници, както и други лица, които не са участвали в заседанието, са разпространили подробности от дискусията. 

"В този контекст отбелязваме изявлението на българската прокуратура и на други участници. Всички изявления отразяват изключително и само техните наблюдения. Тези изявления съдържат твърдения, които не се споделят от DRFMG.", се посочва в съобщението на ЕП

DRFMG ще докладва на Комисията по граждански свободи на ЕП (LIBE) относно мониторинга като цяло, нашите заключения от горепосоченото изслушване, както и отговорите на въпроса с искане за писмен отговор, който ще бъде предоставен на българските власти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във