Банкеръ Daily

Общество и политика

Европарламентът трябва да има право на законодателна инициатива, според Иво Христов

"Това, на което станахме свидетели, е една сделка между Франция и Германия, прикрита като междупартийно споразумение между ЕНП, доминирана от германците и групата на либералите, доминирана от френски депутати от квотата на г-н Макрон. Факт е, че кандидатурата на Урсула фон дер Лайен е неубедителна дори и в редиците на ЕНП. Тя не е политик с ярко европейско минало, а по-скоро с неубедително минало в националната политика. Така че сделката може и да не се случи". Това каза пред БНР евродепутатът от групата на социалистите и демократите Иво Христов по повод номинацията на Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия и подчерта:

"Европейският съвет обединява държавните лидери на страните членки на ЕС и в него често се вземат основните решения, както в случая с разпределението на постовете. Този орган каза на Европарламента, че е излишен и спусна една договорена сделка за утвърждаване и погази принципа на водещите кандидати, който целеше да създаде някакво подобие на демократичност в избора", поясни още евродепутатът. Според него е необходима реформа на европейските институции и основна крачка е "сдобиването на ЕП с право на законодателна инициатива".

Иво Христов коментира и казуса със създалото се дипломатическо напрежение между България и Сърбия. "Думите на сръбския външен министър Ивица Дачич са в резултат на едно нескопосано изказване на Бойко Борисов, което показва в каква степен амбициите на г-н Борисов да бъде говорител, омиротворител и европеизатор на Западните Балкани са илюзорни", посочи евродепутатът. 

(Повод за изявлението на Дачич бяха думите, които българският премиер каза на форума за Западните Балкани в Познан. На журналистически въпрос как ще се отрази на евроинтеграцията на Балканите номинирането на испанеца Жозеп Борел за върховен представител на ЕС за външната политика, при условие че Испания не признава независимостта на Косово, Борисов отговори: "В момента, в който се заеме даден пост, последното, на което имаш право, е да защитаваш националния си интерес, а трябва да защитаваш интереса на целия Съюз. Така че, с цялото ми уважение, но ако той стане - това че Испания не признава Косово не значи, че другите, които сме го признали, нали, все едно неговото мнение ще е меродавно…".)

В коментар за намалената партийна субсидия на 1 лев на глас и последвалото писмо от БСП до европейски посланици и институции, Иво Христов заяви, че този въпрос ще бъде поставен и пред групата на социалистите и демократите в ЕП. По думите му изборният процес в България е бутафорен, бизнесът е напълно зависим от държавата и има почти пълен контрол над медиите, "но всичко това се извършва под знамето на антикомунизма - знаете Борисов често припомня за дядо си, за атентата в църквата "Св. Неделя" и т.н.".

Facebook logo
Бъдете с нас и във