Банкеръ Daily

Общество и политика

Европарламентът ще продължи да нищи корупцията в България

Софи инт’ Велд

“Нашата група ще продължи темата за корупцията в България и ще изпратим допълнителни въпроси до много от участниците (в днешното заседание – б.р.), защото времето не ни стигна да влезем в детайли”, обяви нидерландският евродепутат Софи инт’ Велд след заседанието на Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права.

Софи инт’ Велд подчертава, че темата няма да бъде забравена.

“Ще има и други поводи да се върнем към темата. Идния месец Европейската комисия ще представи първия си годишен доклад за върховенството на закона във всички страни членки”, казва евродепутатката пред EURACTIV. 

Полемика възникна и по въпроса чия е инициативата за старта на дискусията. В прессъобщение българската прокуратура обяви, че: "Дискусията е организирана от Европейския парламент по предложение на главния прокурор Иван Гешев за обсъждане на актуалните предизвикателства пред Прокуратурата на Република България в контекста на засилен политически и медиен натиск".

В съобщението на държавното обвинение се казва още, че “акценти  по време на срещата бяха усилията и постигнатото по делата с висок обществен и медиен интерес в България, структурата на прокуратурата и правомощията на главния прокурор”.

Както "Банкеръ" писа, самият Иван Гешев обаче не се включи в заседанието, а отиде в Дупница, като поводът бе провеждащата се специализирана полицейска операция по издирването на Янек Миланов. От името на държавното обвинение участие взе зам.-главният прокурор Красимира Филипова.

В четвъртък бе съобщено, че и премиерът Бойко Борисов е бил поканен на обсъждането. Впоследствие обаче стана ясно, че изпълнителната власт е била представлявана от вицепремиера Екатерина Захариева.

Според EURACTIV заседанието е по инициатива на Европейския парламент, като действително българският генерален прокурор е проявил интерес към него. Защо обаче той не взе участие остава неясно.

По темата взе отношение и евродепутатът Радан Кънев. "Твърдението на г-н Гешев, че той е организирал днешното изслушване в ЕП пред подкомисията за мониторинг на върховенството на закона към Комисията по правосъдие и граждански права (LIBE), е пряка и скандална лъжа. Изслушването е организирано от евродепутата от Нидерландия Софи Ин’т Велд, председател на подкомисията, като подготвителен етап от организацията на пленарен дебат за институционалната криза в България", написа Кънев във Facebook.

Facebook logo
Бъдете с нас и във