Банкеръ Daily

Общество и политика

Европарламентът ще представи първите прогнози след изборите около 21.15 ч. на 26 май

Първото прогнозно разпределение на местата в следващия Европейски парламент ще бъде представено около 21.15 ч. българско време на 26 май. Това съобщи днес администрацията на Европейския парламент.

Първите прогнози за резултатите от изборите в Европейския съюз ще бъдат съобщени около 19.00 ч., а час по-късно се очакват резултатите от България. Първи ще гласуват избирателите в Холандия и Великобритания (на 23 май), на следващия ден ще се гласува в Ирландия и Чехия, на 25 май - в Латвия, Малта и Словакия. Гражданите в останалите 21 страни от Евросъюза ще гласуват на 26 май. Европарламента очаква да научи най-късно резултатите от изборите във Франция, Дания и Испания.

В изборите имат право да участват 426 милиона гласоподаватели. За отразяването на процеса в парламента на Евросъюза са акредитирани над 1000 журналисти - два пъти повече, отколкото преди пет години. 
От пресцентъра на институцията отбелязват, че частни дружества също са се включили в усилията за по-голямо участие в изборите, като например международна фирма за наем на електрически тротинетки. Фирмата, която работи в 12 държави от ЕС, предоставя безплатно право на пътуване на граждани до изборни секции. От "Спотифай" са създали плейлиста, посветена на изборите, а с банери се е включило приложението за запознанства "Тиндър". 

Статистиката сочи, че участието в изборите за евродепутати намалява постоянно. Докато през 1969 г. са участвали 61.99 на сто от избирателите, през 2014 г. пред урните са се явили едва 42.61 на сто от гражданите с право на глас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във