Банкеръ Daily

Общество и политика

Европарламентът ще отправи препоръки към Македония, Сърбия и Косово за българските общности

Комисията по външна политика на Европейския парламент прие докладите за напредъка на Македония, Сърбия и Косово към евентуално членство в ЕС, съобщиха от Европейския парламент.

В докладите са приети поправките, предложени от двама български евродепутати - Андрей Ковачев и Ангел Джамбазки, с цел да защитят правата на българските общности в тези страни.

"Що се отнася до македонския доклад става въпрос за недискриминация на гражданите, които открито заявяват тяхната българска идентичност, за това да се честват общо историческите дати, събития и герои от нашата обща история и да се подпише един договор за добросъседство", обясни Андрей Ковачев, евродепутат от ЕНП (ГЕРБ).

"За Сърбия призовахме процесът на превод на учебници на български език за учениците в Босилеград и в Цариброд да продължи, да бъде устойчив, да има достатъчно български паралелки в тези градове, където има българско малцинство. В доклада за Косово беше прието също и гарантирането на правата на горанската общност", допълни Ковачев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във