Банкеръ Daily

Общество и политика

Европарламентът ще гласува на 4 юли кандидатурата на Мария Габриел

Кандидатурата на Мария Габриел за еврокомисар ще се реши с тайно гласуване в Европейския парламент на 4 юли (вторник). Това става ясно от програмата за сесията в Страсбург за следващата седмица.

Според парламентарните комисии, които изслушаха Габриел на 20 юни, тя е показала необходимите познания. Затова те препоръчват тя да бъде одобрена за поста. Становището им е изразено в писмо до председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. Габриел показа, че е способна да бъде еврокомисар и да носи определените й отговорности, отбелязват още евродепутатите от ресорните комисии.

Ако Европарламентът одобри назначението на Мария Габриел, то следва да бъде утвърдено и от Съвета на ЕС. Ако номинацията й бъде подкрепена, Габриел ще стане третият български еврокомисар. Мандатът й е до 2019 година, като тя ще отговаря за ресора "цифрова икономика и цифрово общество".

Впрочем председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер направи интересен коментар по темата "цифрозация". В компанията на естонския премиер Юри Ратас той сподели, че цифровизацията трябва да стане част от европейското ДНК. Юнкер подчерта, че развитието на мобилните мрежи ще донесе милиарди евро икономически ползи и ще създаде стотици хиляди нови работни места.

Facebook logo
Бъдете с нас и във