Банкеръ Weekly

Общество и политика

Европарламентът се зае с престъпността в спорта

Комисията към Европейския парламент (ЕП) по въпросите на мафията и организираната престъпност на континента проведе важно заседание на 17 септември. На него бяха обсъдени планове за нов подход в борбата срещу прането на пари в спорта и уреждането на мачове. Според доклад, изготвен от холандката от турски произход Емине Бозкурт, депутат от групата на социалистите и демократите в ЕП, уговарянето на мачове може да изглежда съвсем дребен проблем, но всъщност е много сериозен за Европа. Това е престъпление, носещо големи печалби, а наказанията за него са изключително ниски.


Няма съмнение, че незаконните онлайн залагания са идеално средство за пране на пари, при това понякога става въпрос за десетки милиони евро. Интересно е, че повечето държави членки на ЕС нямат дефиниция нито за това престъпление, нито го третират в криминалното си законодателство. Някои държави имат глоби в размер на едва 100 евро, а най-голямото наказание в ЕС за уреждане на мачове е затвор за срок от четири години. Според доклада на Бозкурт в Източна Европа и на Балканите са установени силни връзки между футболните централи и престъпните организации. А проучване на френския Институт за международни отношения и стратегии твърди, че в страни като Русия, Украйна, България и Сърбия престъпниците са внедрени в клубовете и във федерациите и действат отвътре. Те всъщност използват клубовете и институциите като прикритие за криминалните си дейности. А заради разнообразието в наказанията в различните държави в Европа престъпниците, уреждащи мачове, често се местят в държави с по-ниски наказания.


Евродепутатите, а и редица организации призовават за общи усилия в борбата за криминализиране на тези престъпления и предлагат да се оформи обща европейска законова рамка, както и да се подпишат конкретни споразумения между най-големите компании за залагания, така че при нужда да се координират разследванията. Според Бозкурт Еврокомисията трябва да играе съществена роля в тази координация. Много организации вече започнаха активна работа срещу организираната престъпност в спорта. Съветът на Европа изработи проектоконвенция срещу уреждането на мачове. Европейската футболна централа (УЕФА) започна свое разследване в 19 от 27-те страни членки. От своя страна ФИФА и Интерпол сключиха споразумение за сътрудничество на стойност 20 млн. евро, на базата на което ще се работи по проблема в Азия. Евроджъст и Европол също вече правят свои разследвания.


Еврокомисарят Андрула Василиу, която отговаря за културата и спорта, съобщи, че нейният кабинет е поискал финансиране на борбата с международните заплахи за спорта за периода 2014-2020 година. Мишел Берние, който отговаря за вътрешното потребление в ЕК, пък обяви публикуването на план за действие по въпроса, озаглавен Как да се регулират залаганията и хазартът в Европа. Интересно е, че дебатите в ЕП се проведоха непосредствено след като в Европа гръмна новината за наказанието на треньора на Ювентус Антонио Конте, обвинен за участие в манипулирането на резултати по времето, когато беше наставник на Сиена преди няколко години. Отново в Италия през това лято бяха арестувани 11 футболисти, обвинени в уговаряне на мачове. Според повечето наблюдатели в Европа обаче тези случаи, макар и шумно отразени в медиите, са само една малка част от това, което реално става на Стария континент и са само върхът на айсберга.


nbsp;


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във