Банкеръ Daily

Общество и политика

Европарламентът призова България да бъде приета в Шенген

Европейският парламент призова Европейския съвет незабавно да предприеме действия за приемането на България, Румъния и Хърватия в Шенген. "За да бъде Шенгенското пространство пълно, е време България, Румъния и Хърватия да заемат мястото си в него", заяви еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон пред пленарната зала в Европарламента в Страсбург на дебат, посветен на годишния доклад от функционирането на пространството за свободно движение.

Евродепутатите посочиха, че трите страни са изпълнили критериите за членство, а България и Румъния чакат положително решение повече от десетилетие.

Докладчикът по темата - словенският евродепутат от Групата на социалистите и демократите Таня Файон коментира, че не трябва да има разделяне на Европа на две скорости с оставянето на трите държави в чакалнята на Шенген.

Евродепутатът Чарли Веймерш от европейските консерватори и реформисти подкрепи връщането на контрола по вътрешните граници и съобщи, че имигранти непрекъснато обират летни къщи в родната му Швеция. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във