Банкеръ Daily

Общество и политика

Европарламентът пита Гешев как е разследвал записите с Борисов

Евродепутатите от мониторинговата група за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права са задали множество уточняващи въпроси на българските власти като допълнение към изслушването им в началото на януари. Тогава участваха заместник-министърът на правосъдието Евгени Стоянов и заместник главните прокурори от Върховната касационна прокуратура Даниела Машева и Красимира Филипова. Въпросите са публикувани на страницата на Европейския парламент.

Евродепутатите настояват главният и заместник главният прокурор да коментират медийни публикации, че обвинението е създало регистър на случаи с неоправдан натиск върху работата му и изразяват изненада, че са посочени доклади на Еврокомисията и мненията на високопоставени представители на правосъдието.

От Европарламента питат колко пъти обвинител номер 1 Иван Гешев се е възползвал от правомощията си и е отменил решения на прокурори, отстранил ги е временно, колко често е издавал писмени инструкции до тях при специфични случаи и смята ли властта да промени огромните му правомощия върху прокурорите.

От прокуратурата трябва да отговорят и докъде е стигнало разследването за предполагаемия скандал с пране на пари (т.нар. Барселонагейт) с участието на премиера Бойко Борисов. И води ли се разследване за изтеклите в публичното пространство аудиозаписи и снимки на Бойко Борисов, както и на златни кюлчета и банкноти по 500 евро. 

Депутатите настояват за уточнение дали направената техническа експертиза на изтеклия аудиозапис потвърждава, че гласът е на премиера, дали са идентифицирани хората, с които той говори и дали се водят следствени действия за търговия с влияние: "Можете ли да изясните дали техническата експертиза потвърждава, че това е гласът на премиера Борисов? Предвид големия обществен интерес към случая, това е доста важна подробност от разследването. В предишни ваши изявления сте казвали, че прокуратурата разсекретява и публикува много материали по делата в обществен интерес. Ще представите ли и техническата експертиза на записите и действията, извършени от прокуратурата по този случай?"

Във връзка с предстоящите парламентарни избори и опасенията около организирането им, евродепутатите искат да знаят дали властите в София са готови да допуснат независима проверка на машините за гласуване. Те питат също дали се обсъжда прекратяването на програмата за т. нар. златни визи.

Членовете на групата искат българските власти да им изпратят списък с медиите, които получават финансиране от еврофондове. Те се интересуват има ли медии, получаващи пари от национални или европейски фондове и дали България смята да внесе изменения за по-голяма прозрачност на собствеността.

Евродепутатите за втори път поискаха да изслушат българските власти в началото на януари. При първото изслушване през август 2020 година главният прокурор и премиерът не се явиха, а изпратиха заместничките си. През януари тази година се случи същото.

Facebook logo
Бъдете с нас и във