Банкеръ Daily

Общество и политика

Европарламентът обсъжда битката с ебола

Депутатите от Европейския парламент ще проведат дебат за борбата с епидемията от ебола в Западна Африка, която вече е взела живота на над 4500 души. Обсъжданията ще започнат тази вечер в 18 ч. българско време като част от пленарната сесия в Страсбург.

В резолюция от септември ЕП определи кризата като предизвикателство за глобалната сигурност и призова Европейската комисия да засили мерките за овладяването й. На 6 октомври се появи информация и за първи случай на заразяване на европейска територия.  

Председателката на комисията по развитие Линда Макаван от Великобритания е на мнение, че "бързото разпространение на ебола в най-засегнатите страни може да бъде отдадено най-вече на бедността и липсата на всеобхватна здравна система". В Европа ние имаме достъп до ресурси, които далеч надхвърлят наличните в Западна Африка", заявява тя.

Въпреки че Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията оценява риска от заразяване в Европа като много нисък, първият случай с испанска медицинска сестра е вече потвърден.

Председателят на комисията по обществено здраве Джовани Ла Вия смята, че много високите стандарти на здравна грижа и профилактика намаляват риска от ебола в Европа, но не е възможно да се избегнат изолирани случаи.

През септември ЕП ясно заяви, че борбата с вируса е обща задача, а не само проблем на Западна Африка. "За да победим ебола, трябва да се заемем с проблема при неговия източник", заяви Макаван.

Един от начините, по които Европа помага за овладяване на епидемията са заделените от Европейската комисия 180 млн. евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във