Банкеръ Daily

Общество и политика

Европарламентът изслуша българския кандидат за еврокомисар Мария Габриел

Близо три часа продължи изслушването на българския кандидат за еврокомисар Мария Габриел пред комисиите по култура и по промишленост, изследвания и енергетика в Европейския парламент. Предварително евродепутатите зададоха писмени въпроси към българския кандидат, а нейните отговори се съдържаха в 16 страници.

В началото Габриел, която бе номинирана от българското правителство с ресор дигитална икономика и цифрово общество, благодари на кабинета за оказаната подкрепа. "Благодаря и на членовете на ЕК, с които много пряко съм работила в търсенето на отговори на днешните предизвикателства. Позволявам си да благодаря и на страните членки. Това е другият законодател, с който нееднократно съм участвала в диалози", добави тя и подчерта, че ще продължи да работи за защитата на правата и свободите на европейските граждани, за укрепването и развитието на ЕС както във вътрешен, така и във външен план.

"Изследователският ми опит, натрупан в два европейски проекта, ще ми даде възможност да подходя новаторски към намирането на решения. Този опит ми позволи да осъзная колко важно е да подкрепяме, включително и с финансови средства, изследователската дейност", отбеляза българският кандидат за еврокомисар.

"Надявам се днес да проведем конструктивен дебат как заедно можем да дадем още по-голям тласък на цифровия единен пазар - за една конкурентна и приобщаваща Европа, за реални ползи за европейските граждани, за общи обединяващи каузи. Изразявам надежда и увереност, че ще очертаем допълнителни идеи и заедно ще допринесем за изпълнението на амбициозната задача на комисията "Юнкер" - да използваме в пълна степен възможностите, предоставени от цифровите технологии в името на общия европейски интерес", каза Мария Габриел, която в продължение на осем години бе евродепутат.

Тя очерта основните предизвикателства пред нея като еврокомисар с ресор дигитална икономика и цифрово общество: "Чакат ни много важни въпроси като киберсигурност, младежта, защита на личните данни, авторските права, правата и отговорността за собствеността на платформите, взаимосвързаността, оперативната съвместимост. Всичко това са много важни въпроси, защото действително цифровите технологии винаги са в множествено число", обясни Габриел.

По думите й всеки един отрасъл не може да мине без цифровите технологии, тъй като те засягали цялото общество и никой не следвало да остане извън тях.

"Многообразието и компромисът – това е основното ни богатство. Европарламентът е най-добрият пример, който ни показва какво значи лаборатория за идеи и как функционират сътрудничеството и компромисите на практика. Днес, като имаме предвид разликите в интересите на всички равнища, няма как да постигнем напредък без компромиси. Именно този метод на отвореност, на диалог и ангажираност предлагам по време на мандата си като комисар. Двугодишният мандат е кратък. Напълно го осъзнавам. Ключовата дума е приоритет. Моят приоритет е да направя така, че да има пълно прилагане на политиките и инициативите, които са били приети до момента. Възнамерявам да стартирам нови предложения, ще работя със всички комисари, със Съвета и с всички заинтересовани страни по дин открит и прозрачен начин, за да постигнем консенсус и той да бъде максимално приобщаващ", допълни Мария Габриел.

За одобрение на нейната кандидатура е необходима подкрепата на 2/3 от евродепутатите. Резултатът ще бъде обявен на 21 юни (сряда). Ако бъде одобрена, кандидатурата на Мария Габриел ще бъде гласувана на сесия на Европарламента през юли, а след това тя трябва да бъде назначена и от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във