Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЕВРОПА ПОСЛЕДВА СЪДБАТА НА СИНОДИТЕ

МЗК Европа е създадена през септември 1993 година. Основни собственици в застрахователното дружество са предприятия от машиностроенето и хранително-вкусовата промишленост. Сред по-големите са Енергокабел АД - София, Електроапаратурен завод АД - Пловдив, Металик АД - Ябланица, и казанлъшките предприятия Българска роза и Република. Те притежават общо 84% от капитала му. Сред големите акционери на Европа има и две дружества от финансовата сфера - РЕЙ холдинг и свързаната с председателя на съвета на директорите Румен Георгиев финансова къща Логос-ТМ.
През миналата година компанията е реализирала около 2.035 млн. лв. премиер приход - показател, който й отрежда 11-о място в бранша, или 1% от застрахователния пазар.
Пълна измислица са твърденията за преврат в МЗК Европа. Не е имало насилствена смяна на властта. Собствениците, притежаващи мажоритарния дял на компанията - над 67%, са взели решение изпълнителният директор Румен Георгиев да бъде сменен и аз да бъда назначен за прокурист, каза Стоян Желев - брат на експрезидента Желю Желев.
Твърде преувеличени са публикациите във вестниците за насилственото ми изхвърляне от компанията. Но това, което се случи, с пълно основание може да се квалифицира като преврат, е мнението на ексшефа Румен Георгиев.
Какво всъщност е станало според едната и според другата страна? На 30 декември миналата година са се събрали двама от тримата членове на съвета на директорите и са решили да отстранят Румен Георгиев от длъжността изпълнителен директор на компанията. На основание волята на СД (или поне на част от него) на 17 януари тази година Софийски градски съд излиза с решение Румен Георгиев да бъде заличен от длъжността изпълнителен директор на МЗК Европа, а управлението на компанията да поеме прокуриста Стоян Желев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във