Банкеръ Daily

Общество и политика

Европа подкрепя изграждането на новата детска болница в Бургас

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), финансирана от Европейския консултантски център по инвестиционни въпроси, ще подпомогне община Бургас, за да улесни изготвянето на проект за изграждане на първата болница за деца в страната.

“Европейския консултантски център по инвестиционни въпроси е основен елемент от Плана за инвестиции за Европа. Финансирането на проекта е основната цел, а понякога, за да се подпомогне това финансиране, организаторите на проекти се нуждаят от техническа помощ, за да подготвят плановете си. С подкрепата на Консултантския център в скоро време община Бургас ще се гордее с първата болница за деца в България, нещо, което си заслужава да се отпразнува”, заяви комисарят по въпросите на икономиката Паоло Джентилони. 

Заместник-председателят на ЕИБ Лиляна Павлова, която отговаря за консултантските услуги на финансовата институция, смята, че предоставянето на консултантска подкрепа от банката на ЕС ще бъде от решаващо значение за отключването на инвестициите в сектора на здравеопазването в България. Освен това тази подкрепа идва в решаващ момент, след кризата с COVID-19, и особено ме радва фактът, че ще можем да подкрепим един от най-големите градове в България, за да осигури за своите граждани най-съвременната здравна инфраструктура.

Изграждането на детска болница, която ще подобри грижите за децата, е важно не само за Бургас, но и за целия Югоизточен регион, категоричен е кметът на Бургас Димитър Николов. Според, който лечебното заведение ще позволи на медицинските специалисти да помагат на децата с различни медицински проблеми и ще елиминира риска от тяхното транспортиране до по-големи болници в София.

Кметът подчерта също така, че болницата ще бъде в тясна връзка с Медицинския факултет на университет „Проф. д-р Асен Златарев“, което от своя страна е значима стъпка към постигане на една друга стратегическа цел —  Бургас да се превърне в център на качествено и ефективно медицинско образование и наука.

Благодарение на консултантската подкрепа от страна на ЕИБ и на международни експерти консултанти общината ще получи цялостно проучване за осъществимост, включващо функционално планиране и предварителни проекти за болницата, в съответствие с най-добрите международни практики и стандарти. Наред с това предоставянето на консултантска подкрепа ще бъде от решаващо значение за отключването на достъпа до финансиране за този амбициозен проект, в т.ч. евентуално от европейските структурни и инвестиционни фондове и ЕИБ (в рамките на Европейския фонд за стратегически инвестиции).

Новото съоръжение ще бъде от особено значение за региона поради концентрацията в него на утвърдени здравни заведения и образователни програми. Проектът, който трябва да бъде завършен до 2024 г., ще подпомогне също така икономическия растеж и ще спомогне за създаването на работни места за специалисти, като ще привлече повече инвестиции в този ключов за българската икономика сектор.

В началото на година започна процедурата по промяна на устройствения план на ж.к. "Зорница", с който се отрежда терен за новата болница в близост до УМБАЛ - Бургас. Специализираното лечебно заведение ще има отделения по педиатрия, пулмология, гастроентерология, ендокринология, офталмология, ушно-носно-гърлени болести, алергология, дерматология, рехабилитационна медицина, анестезиология, интензивно лечение, образна диагностика, клинична лаборатория, микробиология, спешна медицина. В тях ще се осъществява диагностика и лечение на заболявания и болестни процеси, рехабилитация, консултации, поискани от лекар от друго лечебно заведение, диспансеризация, учебна и научна дейност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във