Банкеръ Daily

Общество и политика

Европа ни подготвя солени санкции заради отпадъците

България може да понесе санкции от европейските институции в размер от над 500 милиона евро заради недоброто управление на отпадъците в страната. Това съобщи евродепутатът от ДПС и бивш министър на околната среда и водите Искра Михайлова. Тя коментира случая с откритите на пристанище Варна тонове италиански боклук.

По думите на Михайлова към момента страната ни е поставена под наблюдение от Брюксел и трябва спешно да предприеме мерки, за да бъдат избегнати евентуалните последствия. "Санкциите могат да бъдат от всякакво естество - като се започне от специална проверка за инвестициите, направени с европейски ресурси в управлението на отпадъци, а те не са малко. Мине се през спирането на финансиране на такива дейности за управление на отпадъците. И се стигне до общи механизми за това, че ние не прилагаме европейското законодателство на територията на България", каза евродепутатът пред БНР.

Вносът на отпадъци в България е надхвърлил възможностите на компаниите да преработват отпадък. "Това е в резултат на липсата на контрол", обясни Михайлова. Тя подчерта, че са необходими ясни и категорични решения кои отпадъци могат да се използват като суровина в икономиката.

"България получава подкрепа от Европейския съюз за управление на отпадъци по линия на оперативната програма "Околна среда". Те са по европейския Кохезионен фонд и европейския Фонд за регионално развитие. Тези пари не са някакви фантастични пари, но са от порядъка на между 500 и 600 милиона, до 700 са достигали, може и малко повече за 7-годишен период. Не са фантастични суми, затова се е налагало през годините България да предприема национални действия", изтъкна бившият екоминистър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във