Банкеръ Weekly

Общество и политика

Европа не обича рейтинговите фирми

Европейският орган за ценни книжа и пазари откри нови недостатъци в начина, по който голямата тройка рейтингови агенции - Стандард енд Пуърс, Муудис инвестърс сървис и Фитч рейтингс, оценяват риска на държавните дългове. В публикуван на 2 декември доклад - плод на задълбочено проучване на процеса за определяне на кредитните оценки на държавите, са констатирани спорни моменти, които биха могли да застрашат качеството, независимостта и целостта на рейтингите. Европейският пазарен регулатор обвинява агенциите, че са разкрили на трети страни бъдещите промени на оценките, преди те да бъдат публикувани официално, че се използвали редови анализатори и обслужващ персонал да вършат работа, изискваща по-висока квалификация, и че са допуснали конфликт на интереси. Заради пропуска на голямата тройка да покрие необходимите стандарти при определяне на държавните кредитни рейтинги надзорникът я заплаши с наказания, като например налагане на глоби и евентуално отнемане на лицензи, без да посочва конкретни срокове за изпълнение на заканите. Което би могло да се тълкува като поредния залп във войната между бюрократите от Европейския съюз и регистрираните в САЩ компании.


Битката между двата лагера се води от избухването на дълговата криза на Стария континент. Законодателите от ЕС обвиняват агенциите, че имат принос за задълбочаване на пазарните трусове. Най-често се цитира решението на Стандард енд Пуърс да понижи кредитната оценка на Гърция точно когато страната водеше преговори с международните кредитори през 2011-а. В резултат Европа въведе нови правила, които влязоха в сила през юни. Те задължават рейтинговите компании да уведомяват емитентите на дългови книжа за новите оценки поне един пълен работен ден преди съобщението. Публикуването на държавни рейтинги е позволено единствено в петък - или след затваряне на пазарите, или поне един час преди да започне търговията в Евросъюза. Агенциите ще имат право да пускат максимум три оценки годишно на държавни емитенти, които не са поискали или не са си платили за рейтингите , и ще трябва да ги преразглеждат минимум на шест месеца. До края на декември е необходимо те да публикуват и графици за публично обявяване на оценките.


Предвид наближаващите крайни срокове кредитните агенции се разбързаха. Стандард енд Пуърс понижи на 29 ноември върховия инвестиционен рейтинг на Холандия от ААА на АА+ заради предвиждания за слаб икономически растеж. Експерти на компанията прогнозират, че БВП на страната ще намалее с 1.2% през 2013-а, преди да последва 0.5% ръст през 2014-а и 1.5% подем до 2016-а. Анализаторите на Стандард енд Пуърс твърдят, че до 2017-а реалният икономически продукт на Холандия няма да надхвърли равнището си отпреди кризата през 2008-а. След тази промяна Германия, Финландия и Люксембург останаха единствените държави от еврозоната с максимални инвестиционни оценки и от трите големи международни агенции. Традиционно пазарите на държавни облигации не обърнаха внимание на решението на Стандард енд Пуърс и котировките на десетгодишните холандски облигации и рисковите премии останаха почти непроменени.


Същия ден (29 ноември) Стандард енд Пуърс повиши рейтинга на Кипър от ССС+ на В- заради намалелите непосредствени рискове за програмата на страната за строги икономии. А Испания получи подобрение на икономическата си перспектива - от отрицателна на стабилна.


Муудис инвестърс сървис пък повиши на 29 ноември, след приключване на борсовата търговия, кредитната оценка на Гърция с две степени - от С на Саа3.


От началото на 2013-а досега Стандард енд Пуърс, Муудис и Фитч са направили 18 промени на рейтингите на държави от еврозоната, четири от които - през ноември. За сравнение, броят им през 2011-а е бил четиридесет и седем. По данни на Европейската комисия трите компании покриват около 95% от световния пазар, като останалите 5% си поделят по-малките фирми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във