Банкеръ Daily

Александър Николов, бивш енергиен министър:

Европа не може да оцелее без руски газ в следващите 3 години

Европа не може да оцелее без руски газ в следващите 3 години. Това заяви бившият министър на енергетиката Александър Николов пред БНТ. 

"Плащането, което “Булгаргаз” излъчва, е прието и върнато от руска страна. За това има документи в Министерство на енергетиката. Плащането в рубли не е проблем технически. Министерство на енергетиката беше намерило начин да плаща и в рубли. Анексът е проблем за българската страна. Когато се водят преговори, винаги е добре да имаш няколко алтернативи. За всички седем месеца не използвах крайни твърдения от сорта на “никога”, “не е възможно” и т.н. Когато има явна военна агресия, не е логично да се водят преговори за дългосрочен договор, защото условията няма да са благоприятни за държавата. През цялото време не сме имали проблем да се работи с “Газпром” или който и да е друг алтернативен доставчик. От ЕК отговориха категорично, че плащане в рубли е нарушаване на санкциите", коментира още той. 

"Сектор “Енергетика” не започва и приключва с газ, но ситуацията с газа е показателна. Не трябва да се забравя кой отказа азерския газ и кога, както и кога и как тези количества се върнаха. Когато се говори за Турция, не следва да се забравя, че 10 години не е минала една молекула от Турция към България”, посочи още Николов, като уточни, че това се е променило в последните 7 месеца.

Александър Николов е убеден, че "Булгаргаз" е в изключително силна позиция при евентуален арбитраж. "Не мога да нося отговорност за това, което е правено от кабинета, а само за сектор “Енергетика”. “Газпром” е третирано като всяко друго търговско предприятие, няма нито едно нарушение от българска страна", категоричен е бившият министър. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във