Банкеръ Daily

Общество и политика

Европа има нужда по-широк достъп до култура

По-широк достъп до култура, запазване на културното многообразие, необходимостта от по-сериозно обществено финансиране, мобилността на творците  -  това бяха част от посланията, около които се обединиха министрите на културата на страните членки на Европейския съюз след днешното заседание на Неформалния съвет по образование, младеж, култура и спорт в София. Мотото на форума беше „Културата – приобщаваща ценност на ЕС“. В изказванията си представителите на различни страни посочиха също културата като средство да се противостои на евроскептицизма и популизма.

„Дълбоко вярвам, че културата има първостепенна роля за бъдещето на Европейския съюз и България. В контекста на Европейската година на културното наследство Българското председателство на Съвета на ЕС има за цел да допринесе за утвърждаване мястото на културата и културното наследство в политическия дневен ред на Съюза", посочи министърът на културата Боил Банов.

Участие в неформалния съвет взеха Тибор Наврачич, европейски комисар по образованието, културата, младежта и спорта, и Петра Камерверт, председател на комисията на Европейския парламент по образованието и културата.

Приветствие към гостите отправи писателката и драматург Теодора Димова. Тя изтъкна, че България е най-старата държава в Европа и ще отбележи 140 години от освобождението си само след дни.

Дискусията премина в два панела - утвърждаването на  чувството за принадлежност към Европа чрез културата и отчитане интересите и ролята на младите европейски граждани, търсене на пътищата за мобилизиране енергията и потенциала им в опазването  и развитието на европейските ценности чрез културата. Министър Банов акцентира върху ролята на уникалната българска институция – читалището, в този процес. Той посочи и недостатъчното обществено финансиране на културата. Делегатите споделиха опита на страните си при реализацията на различни проекти, насочени към приобщаване на младите хора към културните политики.

Facebook logo
Бъдете с нас и във