Банкеръ Daily

Бойко Борисов:

Европа да продължи с евроинтеграцията на Северна Македония

Ключовата роля на България е връщането на темата за евроинтеграцията на Западните Балкани в дневния ред на Съюза. Европейското бъдеще на този стратегически регион е гаранция за мир и просперитет, както и превенция срещу влиянието на други сили. Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов по време на срещна с еврокомисаря по разширяването на Европейския съюз и по съседството Оливер Вархей.

Основен акцент на разговора, който се състоя по инициатива на европейския комисар, бе Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Северна Македония.

Борисов изтъкна, че Европа трябва да продължи да работи активно по темата за евроинтеграцията на Северна Македония и Албания, отчитайки позициите на всяка една страна.

Двамата обсъдиха и разширяването на транспортната и дигиталната инфраструктура на държавите от региона.

"Убеден съм, че тази инфраструктра е един от факторите за устойчиво развитие на всички страни. Затова и по време на Българското европредседателство, както и в рамките на Берлинския процес, акцентирахме върху свързаността. Създаването на условия за икономически просперитет допринасят и за развитието и добросъседските отношения. Важно е да не спира работата по конкретните ивнестиционни проекти за регионална инфраструктура в областта на енергетиката, транспорта и др., защото те подобряват живота на гражданите", коментира Борисов.

"От интерес за целия регион и за европейската сигурност е цялостното изграждане на Коридор № 8, който ще позволи свързването на Черно с Адриатическо море“, заяви Борисов. Той добави, че България е на кръстопът на Балканите и затова не само за нашата страна, но и за целия ЕС ще бъде полезно изграждането в региона на газови интерконекторни връзки със съседните страни. Те ще допринесат за сигурността и диверсификацията на енергийните доставки в Европа.

Борисов и Вархей обсъдиха и инициативите, в които България ще участва в рамките на "Три морета".

Facebook logo
Бъдете с нас и във