Банкеръ Daily

Общество и политика

Евронюз: На младите протестиращи им писна от стила на Борисов

Хиляди хора излязоха по улиците в цяла България във вторник - Денят на независимостта на страната, призовавайки премиера и главния прокурор да се оттеглят, тъй като са позволили на олигархична мафия да поеме контрола над балканската държава, съобщава "Евронюз" в репортаж от снощния антиправителствен протест, обявен като "Велико Народно въстание III". 

"Преобладаващо младите протестиращи казват, че искат реални стъпки за ограничаване на корупцията и им е писнало от управленския стил на премиера Бойко Борисов, който е начело на три поредни правителства от 2009 г. насам", се казва в статията.

Протестиращите, които имат подкрепата на около две трети от населението според последните социологически проучвания, искат датата на парламентарните избори да бъде изместена от планираната през март 2021 г.

Полицейското присъствие в центъра на столицата София беше засилено. Полицията отцепи правителствените сгради.

Въпреки че всички предишни митинги през последните месеци бяха предимно мирни, от време на време имаше сблъсъци с полицията и арести, разказват репортерите на "Евронюз".

В отговор на протестите, започнали за първи път на 9 юли, Борисов предложи реформи на конституцията, които бяха обявени от протестиращите като средство за поддържане на правителството му на власт до следващите избори.

Facebook logo
Бъдете с нас и във