Банкеръ Daily

Общество и политика

Евронаратив по ГЕРБ-ерски

 "Ако не знаете, Саджад Карим е мюсюлманин." Това пояснил в имейл до евродепутатите на ГЕРБ партийният пиар Статул Карабашев. За беля електронното съобщение било прочетено и в Брюксел и било оценено подобаващо като ксенофобско. На нас пък ни звучи като поредната селска простотия, която в България едва ли би направила впечатление. По простата причина, че в последните пет години с ежедневния принос на един бивш премиер просташкият изказ стана езикова норма.

С въпросния имейл Карабашев изпълнявал партийната повеля да подготви депутатите на Бойко Борисов за предстоящата битка за шеф на Европарламента. А става ли въпрос за избор на шеф, партийните ни босове не се церемонят. Саджад Карим току-що бил номиниран за председател на Европейския парламент от групата на Европейските консерватори и реформисти. А хората на Борисов се кълнат в Европейската народна партия. И тя не дели европейците по религиозен признак, но с оглед на националните ни особености ние си знаем кой какъв трябва да е.

Дразнещото тук е, че след като се докопаха до обещание за предсрочно прекратяване на мандата на кабинета "Орешарски", ГЕРБ-ерите комай се спогаждат на тъмно с ДПС, чийто електорат е почти изцяло мюсюлмански. Дали ако видим една бъдеща коалиция ГЕРБ-ДПС, каквито изгледи има, пиарите на Борисов ще предупреждават бъдещите си депутати по същия начин при всяка кандидатура на коалиционен кадър за висок пост? И защо толкова години не смеят да гъкнат срещу влиянието на Ахмед Доган у нас, а сега тръгнали да подливат вода на исляма в Брюксел?

Между другото Саджад Карим е роден в Лондон и е направил име в областта на международната търговия, международната сигурност и защитата на човешките права. А разнообразието от националности, религии, традиции и обичаи е в основата на европейските ценности. Какво са обаче тези ценности пред желанието да се печели властта на всяка цена?

Facebook logo
Бъдете с нас и във