Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЕВРОЛЕВИЦАТА ЩЕ СЕ БОРИ С ПАРТИИТЕ ФАНТОМИ

Нова седмица - нови консултации - така вероятно звучи актуализираното мото на партиите претендентки за лявото пространство - БСП и Евролевицата. Този път тема на обсъжданията ще е внесеният от евролеви депутати проектозакон за политическите партии. Според авторите му той ще ограничи сегашните свръхлеки условия, които позволяват създаването на политически формации от типа на партии фантоми и партии файтони. Освен предложения от парламентарната група на Евролевицата проектозакон хората на Томов ще обсъждат с колегите си и необходимостта от скорошно приемане на нов избирателен закон и закон за неправителствените организации.


Либералният режим за учредяване на партии е отживелица, смятат евродепутатите. През 1990-а той бе необходим, за да се улесни преходът от еднопартийна към многопартийна система. Но днес, осем години по-късно, това се превръща в бреме за българския данъкоплатец, е становището на Драгомир Драганов. Според Драганов законодателната база в тази сфера на обществения живот трябва да бъде съобразена с условията на Валутния борд. Вносителите на проекта разчитат чрез него да се решат няколко важни задачи: да се създадат условия за нормално структуриране на политическото пространство в България, да се реализират съществени икономии за държавния бюджет и да се сведат до минимум предпоставките за лобиране в полза на нечии интереси от страна на българските политически партии.


Поне десет хиляди членове е необходимо да наброява една политическа партия, за да получи регистрация, предлагат в проекта си евродепутатите. Второто условие за узаконяване на дейността на една формация е тя да разполага с местни организации в най-малко 273 от общините в страната. Колко от сега съществуващите партии у нас ще могат да изпълнят тези изисквания, е отделен въпрос, но проектът предвижда пререгистрация в тримесечен срок. Само СДС, Евролевицата и БСП отговарят на условията, вписани в нашия закон, недвусмислено обяви Иван Бойков от ПГ на Евролевицата.


Новостите в предложения законопроект са свързани най-вече с финансирането и финансовия контрол на дейността на политическите партии. Ако законът бъде приет, на средства от държавата ще могат да разчитат само политическите сили с парламентарно представителство. Те ще получават определена сума за всяко депутатско място и за всеки глас, спечелени на последните парламентарни избори. Законопроектът забранява получаването на вноски от предприятия с над 50% държавно участие. Неговите автори обосноваха този текст със съществуващата опасност управляващите да рекетират държавата.


Политическа сила, която се финансира отвън, не може да защитава националните интереси, са категорични от Евролевицата. Ето защо разработеният проект забранява получаването на вноски от чуждестранни правителства, предприятия и организации.


Необходимостта от приемане на по-актуален закон за политическите партии, който да ограничи възможността на фантомни формации да източват средства, едва ли подлежи на съмнение. Съвсем не е ясно обаче дали точно новият законопроект е приложим в нашите условия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във