Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЕВРОЛЕВИЦАТА ОГЛАВИ ПАРАДА НА РЕПУБЛИКАНЦИТЕ

Александър Томов започна да прави постепенен завой надясно още от времето на местните избори. Опонентите му тогава дори прогнозираха скорошното превръщане на водената от него партия в Евродесница. Приближаването на БЕЛ до СДС пролича от множеството гласувания в парламента по ключови въпроси като например даването на въздушен коридор на НАТО по време на операцията в Югославия. В последно време подобно съвпадение на позициите се забелязва все по-често, включително и в случаи като избирателния закон или Закона за съдебната власт. Да си припомним, че старата идея на СДС следствието да премине към изпълнителната власт, беше лансирана и от редиците на Томов. След срещата на сините с Евролевицата преди две седмици Иван Костов заяви, че БЕЛ се е представила като конструктивна опозиция, въпреки популизма й в определени моменти.
СДС ще има нужда от неявен партньор като БЕЛ и до изборите, и в следващия парламент дори повече, отколкото в 38-ото Народно събрание, когато Томов на няколко пъти крепеше мнозинството с гласовете на парламентарната си група. Още преди декларацията на Симеон II евролевите бяха сред първите, които публично попитаха дали царят ще се отрече от монархията, или не. Те наблегнаха на това, че една от основните черти на социалдемокрацията са републиканските й принципи. Ще абдикира ли Симеон Втори от трона и ще признае ли републиката, попитаха от БЕЛ и веднага след изявлението на царя на 6 април. Стане ли това, монархът ще се превърне в обикновен гражданин, побързаха да подчертаят от Евролевицата. На срещата между Петър Стоянов и БЕЛ Александър Томов постави въпроса има ли нагласа за подмяна на основни ценности в конституционния ред на държавата. От БЕЛ дойде и идеята, изложена също на срещата с президента, за провеждането на референдум за или против монархията. Той да се състои в деня на изборите - 17 юни, или малко след това, поискаха от евролевите.
Точно републиканските възгледи са картата, която се падна на Томов да разиграе. А че тя ще донесе дивиденти за СДС, а оттам и за Евролевицата, се вижда и с просто око.

Facebook logo
Бъдете с нас и във