Банкеръ Weekly

Общество и политика

ЕВРОКРАТСКИ АБСУРДИ

Над 110 000 норми е издал Европейският съюз от 1957 г. насам. Правната му книга Acquis Communitaire се състои от 80 000 страници. В желанието си всеки закон да е изпипан до най-малкия детайл еврочиновниците се оплитат в абсурдни текстове, които никой не е в състояние да разбере.
1. Защо мармаладът трябва да се нарича конфитюр?
Според Директива 2001/113 разпространеният в Германия и Австрия мармалад не може да се нарича така, когато не е приготвен от цитрусови плодове. И въпреки масовите протести в Австрия, традиционният мармалад стана конфитюр и конфитюр екстра. Първият трябва да се подправя само със 150 грама джинджифил, а вторият с не повече от 250 грама.
2. Как да поставяме стълбата си?
В т.нар. директива за защита на работното място (2001/45) подробно се описва как трябва да се поставя една стълба. Според член 4 на документа краката на преносимите стълби трябва да се поставят на стабилна, здрава, премерена и неподвижна основа... Преместването на стълбата пък се осъществява или чрез специално приспособление за преместване, или по друг подобен начин. По този повод евродепутатът Александер Радван коментира: Брюксел винаги има креативни идеи как да ощастливи гражданите си с нови правила.
3. Предписание за осветление на европейските трактори.
Предписание 1774/2002 регулира осветяването на тракторите за цялата общност от Лапландия до остров Крит. В него се дефинира разстоянието между двете осветителни тела на трактора (насочени в една и съща посока). Това е разстоянието между две паралелни проекции на очертанията на двете светещи повърхности, както са дефинирани в параграф 1.6 в повърхност перпендикулярна на посоката на наблюдения на тези очертания. Ясно ли е всичко?
4. Как да се ползва животинската тор?
Предписание 1774/2002 изисква торта от земеделските животни да се преработва в специални биогазови камери, от които се получава биогаз. Това обаче води до един правен абсурд - фермерите, отглеждащи коне за месо, могат да се възползват от възможността да продават произвежданото биогориво, докато коневъдците, отглеждащи коне за яздене, нямат право да продават биогаз.
5. Предписание за ползване на косачки
В Германия, където са известни 57 уреда за косене на трева и събирането на падналите листа в градината и вече има закон за тяхната употреба, определено ще настане объркване. Всяка шумна машина, според новите европейски изисквания, може да се използва само на определени места и в определени часове на денонощието. За по-мощните двигатели например има разрешение за употреба от 9.00 до 13.00 часа и от 15.00 до 17.00 часа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във