Банкеръ Daily

Емил Радев:

Еврокомисията е запозната с проекта за нова Конституция на България

"Видяхме една много положителна оценка от страна на зам.-председателя на Европейската комисия Вера Йоурова. Тя ясно заяви, че България е изпълнила критериите по механизма. Очаква се комисията да излезе с официално становище за прекратяването му." Това коментира Емил Радев - евродепутат от ГЕРБ/EНП.

По думите му стана ясно, че ерокомисията е запозната с проекта за нова Конституция на България. 

"А България, за да изпълни оставащите препоръки, са нужни наистина и конституционни промени. Това не може да стане с обикновено законодателство. Ако искаме да изпълним тези препоръки изцяло, трябва да пристъпим към тези конституционни промени и да търсим консенсус", заяви още евродепутатът пред БНТ.

Според него реформи в страната трябва да се направят не защото има някакъв механизъм или защото европейските ни партньори ни наблюдават, а заради българските граждани и кризисната ситуацията, в която се намира България.

"Тези реформи трябва да бъдат както в съдебната система, така и в борбата с корупцията, с налагане на пълно върховенство на закона в страната", коментира още Радев.

Вера Йоурова изрази тревога за състоянието на медиите в целия ЕС, включително в България, потвърди евродепутатът.

"Това е основен проблем и се задълбочи в периода на криза с COVID-19. Европейската комисия винаги ясно е заставала на позицията, че се подкрепят мирните протести, това е начин на изразяване в една демократична държава. Такива са и протестите в България и по никакъв начин те не трябва да бъдат смесвани с насилие и от двете страни - протестиращи и правоохранителни органи", коментира той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във