Банкеръ Daily

Общество и политика

Еврокомисарката Кириакиду призова българите да се ваксинират

Европейският комисар по въпросите на здравеопазването Стела Кириакиду е на знаково посещение в България в опит да ускори ваксинацията.

Целта на визитата пролича и в изказването на Кириакиду след срещата й със здравния министър Стойчо Кацаров, което бе и призив към българите. "Най-сигурният начин за свободен живот и движение е ваксинацията", каза еврокомисарят. 

"Ускоряването на ваксинацията ни дава повод за оптимизъм. Но сега не е време за радост. Следим много внимателно ситуацията с различните варианти на коронавируса. Знаем, че ваксинираните са защитени. В България са налични и четирите одобрени в ЕС ваксини. Всички те са безопасни и ефективни. Ваксинацията спасява човешки животи. Намалява риска от хоспитализация и ни позволява да се завърнем към една нова нормалност. Позволява ни да пътуваме. Моето послание към всички български граждани е да се ваксинират”, посочи Кириакиду.

Министър Кацаров уточни, че Европейската комисия е поела много конкретни ангажименти да ни помогне в начина, по който да организираме по-добре нашата здравно-информационна кампания и да постигнем по-добри резултати във ваксинацията. 

Последва срещата на Стела Кириакиду с президента Румен Радев.

"След първоначалното стъписване и някои проблеми със солидарността, европейските институции реагираха бързо и ние сме радостни, че поеха отговорността за доставката на ваксините. Въпреки че в нашата страна, както във всички страни, броят на смъртните случаи и заразените хора намалява драстично, в момента сме в задълбочен анализ какви бяха причините за високата смъртност и как се управляваше кризата", заяви държавният глава Радев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във