Банкеръ Daily

Общество и политика

Еврокомисар идва в България в опит да ускори ваксинацията

Европейският комисар по въпросите на здравеопазването Стела Кириакиду пристига на посещение у нас. Тя ще се срещне с президента Румен Радев, а по-късно и с министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров. Те ще обсъдят стратегията на Европейския съюз за ваксините и разгръщането на националната кампания за имунизиране срещу COVID-19 в България.

Комисар Кириакиду и министър Кацаров ще посетят мобилния пункт за имунизация срещу COVID-19 на площад „Александър Батенберг” в София. След това двамата ще се срещнат с ваксинационните екипи на болница „Св. Анна.

Според доц. Михаил Околийски неслучайно комисарят по здравеопазване пристига в България, като целта е да се навакса темпа на ваксинация.

За съжаление не можем да кажем, че пандемията приключва, защото темповете на ваксинация в България са много ниски. В други европейски страни имаме покритие над 50%. В България ваксиналното покритие е около 10%, което ни кара да сме притеснени за това какво ще се случи на есен, коментира доц. Околийски в телевизионно интервю.

Новите случаи на заразяване с коронавирус у нас през последните 24 часа са 95, показват данните, публикувани в Единния информационен портал.Те са били установени при направени 12 171 теста, което означава, че положителните проби са под 0,8 процента от общия брой.

Броят на потвърдените случаи в страната от началото на пандемията достигна 420 749, от които 10 757 са активни. От тях 1954 са хоспитализирани, а 227 са в интензивно отделение.

Жертвите на коронавируса достигнаха 17 957, от които 25 за последното денонощие. През изминалите 24 часа са излекувани 1064 души, с които оздравелите от началото на пандемията стават 392 035.

В сряда в България са поставени 17 626 дози от ваксините срещу COVID-19, а от началото на ваксинационната кампания - 1 619 744.

Facebook logo
Бъдете с нас и във