Банкеръ Daily

Общество и политика

Еврокомисар и министър са в София заради Северна Македония

Оливер Вархеи ще се срещне с президента Румен Радев.

Служебният министърът на външните работи Светлан Стоев ще разговаря с еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи и с португалския външен министър Аугущу Сантуш Силва, чиято страна в момента председателства Съвета на Европейския съюз.

Вархеи и Силва ще бъдат на работно посещение в България. Очаква се двамата да се срещнат с президента Румен Радев и със служебния премиер Стефан Янев, за да обсъдят теми, свързани с процеса на разширяване на Европейския съюз.

Португалското председателство на Европейския съюз и Европейската комисия подемат инициатива за преодоляване на блокадата за начало на преговорите на Република Северна Македония за членство в Европейския съюз. Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви, че очаква Португалия да реши спора с България до края на юни. Той даде да се разбере, че се надява на отстъпки.

Министерството на външните работи съобщи, че посланикът ни в Република Северна Македония Ангел Ангелов е заявил пред външния министър Буяр Османи, че България остава отворена за открит и прагматичен диалог, който да възстанови доверието и да активизира двустранното сътрудничество във всички сфери от взаимен интерес.

След срещите София Оливер Вархеи и Аугущу Сантуш Силва ще бъдат следобед в Скопие, където ще разговарят с властите в Република Северна Македония.

Еврокомисарят по разширяването Оливер Вархеи  се обърна към Виенския икономически форум ан 19 май, за да представи ползите от Икономическия и инвестиционен план на Европейския съюз за Западните Балкани и икономическите перспективи на региона.

„Европейската комисия, чрез Икономическия и инвестиционен план  за Западните Балкани, планира да мобилизира до 28 милиарда евро чрез фондове и да насърчи инвестициите в региона“, каза той и добави, че планът има за цел да приближи Балканите икономически до стандартите на ЕС дори преди пълноправното членство и че в Брюксел се обмисля пълна интеграция в определени сегменти от общия вътрешен пазар на ЕС.

"Обмисляме начини за интегриране на Западните Балкани в единния пазар в някои области. Искаме страните от Западните Балкани да участват в разработването на политики, преди да станат пълноправни държави-членки на ЕС," каза Вархеи. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във