Банкеръ Weekly

Общество и политика

Евроизборите ще са на 25 май

Президентът е готов да свика КСНС за Украйна

Изборите за Европейски парламентще се проведат на 25 май, съобщи в петък от трибуната на Народното събрание президентът Росен Плевнелиев. В обръщение към депутатите и гражданите той коментира социално-икономическата ситуация в страната, обобщи разговорите си с парламентарно представените сили, говори и за ситуацията в Украйна.


Държавният глава прогнозира, че кампанията за европарламента ще е тежка и компроматна и призова флашките и СРС-та да отстъпят на сериозните аргументи. Според него е необходимо опитите за омраза на етно и религиозна основа да бъдат незабавно прекратени. Относно референдума за изборните правила, иницииран от самия него, Плевнелиев заяви: "Всеки, който твърди, че да питаш народа си е противоконституционно, показва своето отношение към ценностите на демокрацията. Нека контракултурата остане в 2013 година. Не споделям разбирането, че така ще се размие европейският дебат. Българският народ е в състояние да направи повече от един съзнателен избор".


По думите на президента "вече шеста година българската икономика буксува и не може да постигне растеж, най-потърпевши са домакинствата и малките и средните предприятия. Безработицата и липсата на перспектива са сред най-острите проблеми. Тези чувствителни за народа теми изкушават партиите да предлагат популистки решения". Плевнелиев отчете, че разбирането за необходимостта от образователна реформа е общо и че въвеждането на дуалната система за образование е решение, тъй като така ще се изгради тясна връзка между училището и пазара на труда.


Държавният глава заяви също така, че по важните сектори на националната икономика има съгласие - в туризма, земеделието, добивната индустрия и др., а като приоритети посочи административната реформа, въвеждането на електронните услуги, пенсионната реформа и необходимостта от закон за медиите.


Росен Плевнелиев коментира и ситуацията в Украйна, отбелязвайки, че при ескалация на напрежението е готов да свика заседание на Консултативния съвет по национална сигурност. "Един от уроците на украинската криза е докъде води налагането на олигархичния модел. Надявам се, че България ще направи своите изводи", подчерта президентът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във