Банкеръ Weekly

Общество и политика

Евроизбори за... предсрочен вот

Послания от едно не чак толкова далечно минало и познати критики към управляващата власт.


Обещания за справедливост, нормалност, икономическа свобода и по-добро бъдеще, последвани от десетки лозунги за промяна към нов политически модел.


Край на мафията, край на корупцията, край на зависимостта от чуждестранни монополи. И почти нищо за Европа. Това определено не е кампания за избор на Европейски парламент.


 


Социолозите обикновено се разминават в прогнозите си, но този път са единодушни. "От представянето на партиите ще зависи съдбата на правителството, на управляващата коалиция и настоящия парламент." Ето защо задаващият се евровот ще бъде всичко друго, но не и избор на български представители в Брюксел. Управляващите ще се опитат да решат вътрешнополитическите си проблеми, опозицията - да се върне на власт, а извънпарламентарните формации - да "откраднат" обществена подкрепа за себе си. Крайните резултати пък ще са най-точното социологическо проучване за това колко далеч е страната ни от извънредни парламентарни избори.


За предсрочен вот се говори още от първия работен ден на кабинета "Орешарски", но идеята покълна буквално за дни в условията на предизборната кампания.


"Готови сме да управляваме"

декларира в понеделник (28 април) водачът на ГЕРБ Бойко Борисов, и то не другаде, а пред германския канцлер Ангела Меркел. По този начин даде ясен сигнал, че заявката "ще се държим като опозиция" вече не е в сила. Доказа го и в Народното събрание, като провали няколко заседания преди великденската ваканция. И отново запя познатия рефрен: "Тази власт е зависима от "Атака" и трябва да си ходи." После получи и съюзник в лицето на Реформаторския блок. На прага на поредния избор за страната ни най-голямата парламентарно представена формация у нас без съмнение се стяга за извънреден вот след гласуването за евродепутати.


Ако се стигне до принудително сваляне на правителството, ГЕРБ едва ли ще се затруднят. Протести се организират сравнително лесно, пък и Борисов винаги е имал топли взаимоотношения със синдиката "Подкрепа". Под шапката му са няколко стотин хиляди работници в цялата страна, а всяка стачка е въпрос на договорка. "За предизвикване на предсрочен вот е нужен и натиск извън Народното събрание", изпусна се неволно заместник-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цецка Цачева. Но бе смъмрена от лидера си да избягва подобни коментари, за да не бъде набедена опозицията, че тайно подготвя протести.


При добро желание (или подходяща оферта) на реформаторите също може да се разчита. Макар че


петте партии избягват масовите акции засега

имат достатъчно опит в организирането на "спонтанни" прояви. Цялата им предизборна кампания е един голям флашмоб (предварително запланувано представление, при което се разчита на случайна публика - б.а.) и определено знаят как да впечатлят тълпата. Предизвикателството ще е да я организират в своя полза. А като се прибавят и допълнителните фактори, способни да разклатят едно правителство (сред които дори "България без цензура", чийто лидер Николай Бареков също не спира да призовава за извънредни избори), нищо чудно гласуването за Европейски парламент да донесе предимно ядове на управляващата власт.


Разбира се, опозицията няма да действа, преди да получи гаранции за успех. Планът е да изчака резултатите от евровота, за да прецени шансовете си. В случай че народът е разлюбил бившия премиер Борисов, но не припознава новите си лидери сред реформаторите, няма да е добра идея да се предизвикват избори. А може и изобщо да не се наложи. Според лидера на ГЕРБ "БСП сами могат да си направят избори" през есента, а от подобно стечение на обстоятелствата опозицията само ще спечели. "Предсрочен вот може да има октомври - ноември, когато се обсъжда бюджетът за 2015 г. и когато премиерът Пламен Орешарски "честно им каже какъв батак е финансовото състояние на държавата", предрече Борисов. И под сурдинка сподели, че би се радвал да наблюдава подобен "сеир". Но тъй като говоренето му непрекъснато е в конфликт с реалните знания, нищо чудно да не гледа чужд сеир.


Левицата има съвсем други планове

а ръководството е разработило няколко сценария за месеците след гласуването на 25 май. "БСП и ДПС ще броят подкрепата си на тези избори за обща подкрепа към кабинета", разгада един от плановете политологът Първан Симеонов и прогнозира, че при високи резултати на евроизборите двойната коалиция вероятно ще довърши мандата си. Според него управлението няма да се нуждае от сътресения точно когато ще започне изграждането на газопровода "Южен поток" (от "Газпром" обявиха преди дни, че полагането на тръбите в морската отсечка на българския участък от проекта е предвидено за средата на юни). Освен това недоволството по улиците от февруари 2013-а отдавна е минало и не създава предпоставки за предсрочен вот.


Колегата му от "Галъп Интернешънъл" Живко Георгиев обаче е на друго мнение. "Ако БСП и ДПС получат чувствително по-голяма подкрепа от тази на ГЕРБ, има вероятност те да поискат предсрочни избори заедно с "България без цензура", коментира едно от последните си проучвания социологът. И почти отгатна намеренията на левицата. "Много зависи от процентите. При достатъчно доверие е твърде вероятно да предпочетем самостоятелно управление", подсказаха социалисти. А политическите анализатори обявиха, че левицата събира смелост, за да сложи край на зависимостта си от ДПС и "Атака" в настоящия парламент. Затова, ако бъде подкрепена от електората, е твърде вероятно сама да инициира избори, за да ги спечели с още по-голямо мнозинство. "Дори да се наложи пак да търсим партньор, в новото Народно събрание ще имаме повече избор", разсъждават на "Позитано" 20.


Сценарият звучи доста невероятно

на фона на всеобщото недоволство от управляващата власт, но предвид социологическите проучвания левицата и ГЕРБ са с почти равни шансове на предстоящия евровот. Според последните прогнози двете партии са с близки проценти и твърде скромна разлика. Агенция "Сова Харис" дава преднина на БСП с 21.9% и второ място за ГЕРБ с 20.6 на сто обществена подкрепа. За "Галъп Интернешънъл" пък победител ще е ГЕРБ с 20.9%, следван по петите от БСП с 20 на сто. При подобна равнопоставеност е твърде вероятно съдбата на евентуалния бъдещ кабинет отново да зависи от някой трети играч.


На този етап е трудно да се предполага


кой с кого ще "играе"

след гласуването за Европейски парламент, но е сигурно едно. Всички ще минат през тест за оцеляване. ГЕРБ ще получи най-точната оценка за обществено доверие след повече от година в опозиция, за да прецени дали има шансове за бъдещо управление, или е дошло времето да се оттегли от властта. "Коалиция за България" ще разсъждава върху възможностите да довърши мандата си в условията на явно разцепление, което захранва външни формации като АБВ и "България без цензура". Пред подобно изпитание е и твърдият електорат на ДПС, който тепърва ще умува дали да подкрепи партията, загубила своя заместник-председател на Народното събрание Христо Бисеров заради скандал за пране на пари или да заложи на "новите лидери" Касим Дал и Корман Исмаилов от Народна партия "Свобода и достойнство", сега част от Реформаторския блок. В крайна сметка от това зависи дали ДПС ще запази ролята си на политически балансьори и занапред.


Под натиск отвън е и "Атака", за чието място отдавна наддават новосформираната и твърде крайна Националистическа партия на Бълария (НПБ) и Национален форонт за спасение на България (НФСБ), който за малко не влезе в Народното събрание на извънредния вот през май 2013-а. Що се отнася до Реформаторите, те ще тестват предимно себе си, за да проверят дали очакваната подкрепа за обединението, което досега не се е явявало на избори, отговаря на реалността.


В тази ситуация е нормално политическите формации да водят кампания по-скоро за парламентарни, отколкото за европейски избори. И по всичко личи, че по стара българска традиция резултатите от вота през май отново ще се броят наесен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във