Банкеръ Daily

Общество и политика

Евродепутатите ще гласуват комисията на Юнкер в сряда

Съставът на новата Европейска комисия се очаква да бъде подложен на гласуване от Европейския парламент на 22 октомври по време на предстоящото пленарно заседание в Страсбург.

Днес депутатите ще проведат изслушвания на кандидатите за комисари Виолета Булц и Марош Шефчович. Булц е новата словенска кандидатка след оттеглянето на Аленка Братушек и ще поеме политиката за транспорта, а Шефчович ще отговаря като заместник-председател на Комисията за енергийния съюз.

Промените в състава на Комисията бяха наложени от неубедителното представяне на  Братушек пред депутатите на 6 октомври.

Изслушванията в понеделник започват от 20 часа българско време и могат да бъдат гледани на живо. Тяхната цел е да бъдат преценени качествата и познанията на кандидатите в съответните области.

Шефчович застава пред комисиите по околна среда и промишленост, а Булц ще отговаря на въпросите на членовете на комисията по транспорт.

Преди депутатите да гласуват дали да одобрят новата Комисия, парламентарните комисии и Председателският съвет (включващ лидерите на политическите групи и председателя на Парламента) трябва да дадат своите оценки на изслушванията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във