Банкеръ Daily

Общество и политика

Евродепутатите от LIBE не получили достатъчно отговори от Гешев

Има проблем с прокуратурата в България, включително с монопола върху разследванията. А начинът, по който се водят разследванията и структурата на държавното обвинение създават риск от безнаказаност. Това каза нидерландският евродепутат от Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) София ин'т Велд на пресконференцията, с която приключи двудневно посещение на делегатите от LIBE у нас. По време на визитата си членовете на комисията се срещнаха с президента Румен Радев, премиера Стефан Янев и главния прокурор Иван Гешев.

"Корупцията и свободата на медиите за нас са изключително важни проблеми, които поставяме на първо място след посещението си в България и срещите, които проведохме. Това не са проблеми само в България, но ни се струва, че тук има прекалено много безнаказаност по повод случите на корупция. Тя е отрова, която разяжда обществото", каза София ин'т Велд, 

По-рано през деня от LIBE се срещнаха с главния прокурор Иван Гешев, но се оказа, че останали разочаровани, тъй като не получили достатъчно отговори: "Не мисля, че получихме всички отговори, които търсихме. Голяма част от въпросите, които зададохме бяха свързани с инерцията и липсата на активност във връзка със започнати разследванията", посочи нидерландският евродепутатът. "Зададохме въпрос за конкретен случай - за снимката от спалнята на предишния премиер. Но главният прокурор не знае на каква фаза е разследването, а това не е нормално", добави тя.

Понякога изобщо не се води разследване за корупция, а когато има разследване - то не води до нищо, което е лош сигнал за българските граждани. Дискриминацията, неравенството, изключването също са голям проблем - малцинствени групи като ромите, езиковите малцинства, хора от ЛГБТИ общността, констатира делегацията. Обсъден е и въпросът за домашното насилие над жените. Евродепутатите настояват за национално законодателство за закрила на жените. 

"Нашата роля е да подкрепим процеса на реформи и нашето внимание ще бъде насочено натам. Важно е да предадем послание към българския народ - Европа е тук, гледа, слуша и ви подкрепя", изтъкна София ин'т Велд. И добави, че това не е еднократно посещение, а дългосрочен ангажимент.

На пресконференцията присъстваха Елена Йончева от групата на социалистите и демократите и Сергей Лагодински от групата на зелените. На останалите депутати се е наложило да си тръгнат по-рано. Това е първо посещение на членове на Комисията по граждански свободи в България. Освен с висши държавни и правителствени служители, те се срещнаха и с различни граждански организации.

Преди пресконференцията от прокуратурата пуснаха прессъобщение, според което главният прокурор Иван Гешев обсъдил с евродепутатите от LIBE върховенството на закона, борбата с корупцията и организираната престъпност. А от държавното обвинение уверили евродепутатите в готовността си за продължаване на двустранния диалог и за предоставяне допълнителна информация по въпросите, свързани с правовия ред в България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във