Банкеръ Daily

Общество и политика

Евродепутатите от ГЕРБ са притеснени от текстове в Зеления пакт

Евродепутатите от ГЕРБ/СДС обвиниха колегите си от БСП в "различно поведение" в Брюксел и в България във връзка с гласуването на Зеления пакт. "Смятаме, че по отношение на т. нар. Европейски зелен пакт единственото правилно решение е това, което намира приемлив баланс между екологичните цели и защитата на българските национални интереси", гласи позиция на евродепутатите от ГЕРБ/СДС.

Според тях в България социалистите се представят за загрижени за българската икономика и за работните места, а в Брюксел гласуват "неприемливи текстове, които пряко могат да засегнат българския интерес".

Евродепутатите от ГЕРБ/СДС са притеснени от резолюцията на Европарламента за Зелената сделка от 15 януари 2020 година, според която ще бъдат премахнати преките и косвени субсидии за изкопаемите горива в България още от тази година.

Те смятат, че "свръхамбициите" за намаляване на емисиите на парникови газове с 55% до 2030 г. са лишени от задълбочена оценка на въздействието, която да отчита социалните и икономическите реалности в страната ни. В същото време не е приет текст, подкрепящ ядрената енергетика като алтернатива на изкопаемите горива.

"Водещ приоритет за нас е защитата на социално-икономическото развитие на страната, националната и регионална конкурентоспособност, както и енергийната сигурност. Не бихме могли да подкрепим предложения, които не отчитат националните специфики на България или имат социално непоносима цена", гласи още становището.

Евродепутатите от ГЕРБ/СДС очакват обявеният от Европейската комисия Зелен пакт да съдържа конкретни мерки и достатъчно финансиране (но не за сметка на европейските политики по сближаване и земеделие), с които да бъдат подпомогнати държавите членки в техния стремеж да модернизират своите икономики,  да инвестират в технологиите на бъдещето и да подобрят своята конкурентоспособност.

"Имайки ясното съзнание, че тази резолюция е само началото на един дълъг законодателен процес, се надяваме в бъдеще да имаме обща позиция на българските евродепутати по тази изключително важна тема и с Европейския зелен пакт да не се злопуотребява за постигане на партийни цели в България", пише в позицията на ГЕРБ.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във