Банкеръ Daily

Общество и политика

Евродепутатите искат бързо присъединяване на България към Шенген

Министрите от Европейския съюз трябва да допуснат възможно най-бързо България и Румъния до Шенгенското пространство, настоя Комисията по граждански свободи към Европейския парламент. 

Членовете на ЕП отново призоваха министрите на ЕС да вземат бързо и категорично решение за присъединяването на България и Румъния като пълноправни членове на Шенгенското пространство.

Евродепутатите от комисията призовават и за присъединяването на Хърватия към Шенген, веднага щом страната успешно изпълни необходимите критерии.

Комисията по граждански свободи подчертава, че Шенгенското пространство е уникално споразумение и едно от най-големите постижения на ЕС. Отлагането на пълното присъединяване на България и Румъния води до негативни последици не само за двете страни, но и за ЕС като цяло.

Депутатите са мнението, че поддържането на вътрешен граничен контрол или повторното му въвеждане в Шенгенското пространство подкопава доверието на гражданите в европейските институции и интеграцията. Той също има отрицателно икономическо въздействие върху вътрешния пазар на ЕС и износа и вноса от и за България и Румъния.

Проектодокладът, изготвен от лидера на ПЕС Сергей Станишев, беше приет в понеделник с 36 гласа "за" срещу 4 "против" и 1 "въздържал се". Очаква се докладът да бъде гласуван в пленарна зала през декември.

Парламентът даде зелена светлина на България и Румъния да се присъединят към Шенгенското пространство през юни 2011 година. Окончателното решение дали двете страни могат да станат част от Шенгенското пространство трябва да бъде взето единодушно в Съвета на ЕС от държавните ръководители на страните членки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във